U Istri samo 37 udomiteljskih obitelji

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U povodu Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja Humanitarna udruga Oaza, Udruga udomitelja Istarske županije i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Pula - Podružnicom Obiteljski centar, organizirali su danas u prostoru Mjesnog odbora Nova Veruda 13. regionalni susret o udomiteljstvu. Na njemu su sudjelovali svi dionici skrbi o djeci: predstavnici nadležnog ministarstva, centara za socijalnu skrb, UNICEF-a, gradova i općina, ureda pravobraniteljice i samih udomiteljskih obitelji. Tema ovogodišnjeg susreta bila je perspektiva udomiteljstva djece u Hrvatskoj i primjeri dobre prakse.

Nedostaju udomiteljske obitelji

Susret je otvorila Dorijana Srdić, ravnateljica pulskog Centra za socijalnu skrb, koja je navela da je udomiteljstvo velika odgovornost i izazov te se zahvalila svim udomiteljima što su se odlučili na ovaj plemeniti potez. Navela je da se Centar skrbi za 15 udomiteljskih obitelji - deset srodničkih i pet nesrodničkih te da im je želja da se taj broj poveća. Kako je upozorila, nedostaju udomiteljske obitelji za bebe, djecu u sukobu sa zakonom i one s tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Na susretu je ponovo sudjelovala i Nada Plavšić Mijatović iz Ministarstva socijalne politike i mladih koja je navela da su od lanjskog susreta puno radili na unaprjeđivanju udomiteljstva. Uz riječi da za veći broj udomiteljskih obitelji nedostaje dobra materijalna podloga, naglasila je da treba poraditi i na zakonu koji bi dopustio profesionalizaciju udomiteljstva što bi pridonijelo većem broju djece u udomiteljskim obiteljima i kvalitetnijim udomiteljstvu.

- U ovih smo godinu dana organizirali sedam regionalnih radionica o udomiteljstvu s kojima ćemo nastaviti i dalje. Na njima ćemo se ove godine posebno osvrnuti na novu mjeru Obiteljskog zakona o dugotrajnoj skrbi te što ona donosi djeci, roditeljima i udomiteljima, navela je Plavšić Mijatović i dodala da je u protekloj godini pokrenuta web stranica za udomitelje s kojih se mogu preuzeti brošure namijenjene udomiteljima, ali i djeci koja su smještena u takvim obiteljima. (B. PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter