U Istri prva stanica za punjenje električnog motora

Ivana Budin Arhanić, Valter Flego i Denis Ivišević na punjenju bicikla
Ivana Budin Arhanić, Valter Flego i Denis Ivišević na punjenju bicikla

U Njemačkoj je prošle godine proizvedeno milijun e-bicikli, to su vam bičiklete s električnim pogonom kojih sve više viđate i na našim cestama i gradovima. Kažu stručnjaci da je to budućnost biciklizma, da se tim biciklima služe profesionalci za treninge ali i amateri i da nisu više vezane za odmaklu dob korisnika, odnosno kupaca. E-bicikli postaju sredstvo prometovanja starih i mladih, a s obzirom da Istra sve više ulaže i taj vid turističke potrošnje (biciklizam općenito) županijska je Turistička zajednica pokrenula proces izgradnje stanica za punjenje električnih pogona, koje će jednog dana pokriti cijeli Poluotok.

Gradimo održivi turizam

U utorak je u turističkom naselju tvrtke Valamar Riviera u Špadićima novinarima predstavljena prva takva stanica, koju je trećinom financirala županijska Turistička zajednica i s dvije trećine sama tvrtka Valamar. Vlasnici e-bicikli tako mogu doći do plaže hotela Pinia, priključiti bicikl kabelom na punjač, nešto popiti za šankom, obaviti kupanje i kratko se sunčati i potom nastaviti dalje biciklom istarskim stazama. Usluga je postupno besplatna.

Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević je novinarima rekao da će takve stanice izgraditi svakih 30 do 40 kilometara, pokrit će cijeli Poluotok, jer već danas biciklisti ostvaruju godišnje oko 300.000 noćenja, a Istra je biciklistički izuzetno zanimljiva. Na otvaranju prve stanice nazočio je i istarski župan Valter Flego, koji se nakon punjenja provozao po turističkom naselju, dokazavši da politika čvrsto stoji iza tog projekta.

-  U biti gradimo održivi turizam, radimo na inovativnim motivima dolaska u Istru, s nama su strateški partneri, veliki proizvođači bicikla, poput Cubea I Bosha, a svaki potrošeni novac ulaže se u znanost i kreativnost, rekao je Flego, koji je ponosno najavio da je u srpnju po prvi puta Istra zabilježila preko sedam milijuna noćenja (7.050.000) i preko milijun dolazaka.

Dio opće strategije

Denis Ivošević je na to dodao da u kolovozu očekuju preko osam milijuna noćenja, te da je istarski turizam od siječnja do srpnja ostvario 2.139.314 dolazaka (osam posto više nego lani) i 12.543.016 noćenja (četiri posto više). Ivošević je najavio da će se u Istri izgraditi pedesetak stanica za punjenje električnih motora e-bicikla, a predstavnica Valamara, Ivana Budin Arhanić, dodala je kako je razvoj biciklističkog turizma dio opće strategije firme koja gradi održivi turizam, industrija koja ostavlja iza sebe sve manje negativnih tragova.

Rečeno je da e-bicikli postaju sve popularnije prijevozno sredstvo, a kako se Istra želi pozicionirati i kao biciklistička destinacija, svojim bike gostima želi omogućiti servis punjenja električnom energijom na cijelom području Istre. Prve punionice, koje su realizirane u suradnji sa strateškim partnerima Cube i Bosch (koji je osigurao električne punjače), bit će realizirane u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, dok će se u narednim tjednima priključiti i hotelske tvrtke Maistra i Plava Laguna. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter