U Istri privremeni posao lani dobile 692 osobe

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U sklopu mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, u Istri se lani uspjelo privremeno zaposliti ukupno 692 osoba. Po riječima Tanje Lorencin Matić, predstojnice pulske Područne službe pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, približno podjednako ovu su mjeru koristili poslodavci u realnom sektoru i oni iz javnog sektora (JLS, javne i državne institucije i sl.), a korisnici te mjere mjesečno su radili za plaću od 2.400 kuna.

Županija zapošljava

Nažalost, u kojim su se sve tvrtkama i institucijama zaposlili, nismo uspjeli doznati, jer u zavodu kažu da podaci o korisnicima njihovih usluga predstavljaju poslovnu tajnu. Također, ne vode podatke na kojim se konkretno zanimanjima zapošljavaju korisnici ove mjere. No za pretpostaviti je da se većina zapošljavala na administrativnim poslovima barem oni koji su se zapošljavali u gradovima ili općinama ili županijskoj upravi.

- Ipak, možemo reći da gotovo sve jedinice lokalne samouprave i javne ustanove u Istri koriste ovu mjeru, potvrdila je Lorencin Matić. Također, stručno osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u 2014. godini financirali smo za 457 polaznika, što znači da u 2015. godini bilježimo porast od 51,4 posto, veli Lorencin Matić.

Ulaz na tržište rada

Pulski područni ured ne raspolaže podacima o broju korisnika mjere koji su po isteku stručnog osposobljavanja uspjeli zadržati posao. Podsjetimo, kako se posljednji veći val privremenog zapošljavanja u trajanju od 12 mjeseci dogodio u odjelima unutar Istarske županije. Naime Županija je krajem prošle godine objavila poziv kojim traži ukupno 37 novih vježbenika, koji bi radili u područnim uredima u Rovinju, Buzetu, Pazinu, Labinu i Puli.

Među ostalim tražili su se administrativni tajnici, viši stručni suradnici, referenti. Dodajmo kako je cilj mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa nezaposlenima bez radnog iskustva osigurati ulazak na tržište rada. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter