U Istri prikupljeno preko 13 tisuca potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 15. srpnja u cijeloj je Hrvatskoj putem peticije "Pravo na izbor" prikupljeno 270.575 potpisa gradana za izmjenu Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda, popularno nazvanog zakon o zabrani pušenja, objavila je na svojim internetskim stranicama Hrvatska obrtnicka komora, koja je i pokrenula peticiju na temelju inicijative Ceha ugostitelja i turistickih djelatnika te odluke Upravnog odbora da bi dobila javnu potporu za svoje zahtjeve.

U Istri je, kako doznajemo od Ceha ugostitelja i turistickih djelatnika Obrtnicke komore Istarske županije, u svim gradovima i vecim naseljima u državi prikupljeno oko 13 tisuca potpisa u suradnji sa županijskim obrtnickim komorama i udruženjima obrtnika te obrtnicima ugostiteljima. Najveci odaziv gradana bio je 17. lipnja, kada je organizirano javno potpisivanje peticije na glavnim gradskim trgovima i drugim prometnim mjestima.

Ugostitelji i dalje traže da za objekte do pedeset kvadrata sami mogu izabrati žele li biti pušacki ili nepušacki. U onima iznad pedeset kvadrata predloženo je da se do trideset posto od ukupne površine može fizicki odvojiti i osposobiti za pušace. Minimalne tehnicke uvjete za prostorije za pušenje potrebno je, prema njima, definirati pravilnikom, a ne zakonom.

Ugostitelji traže da se pri njihovom kažnjavanju uzme u obzir pisana evidencija o tome kada je i na koji nacin gost koji je pušio u prostoru u kojem je pušenje zabranjeno upozoren da cini prekršaj. Inspekcija bi prilikom uvida to trebala uzeti u obzir i ne kazniti vlasnika.


Podijeli: Facebook Twiter