U Istri predano svega 15,5 tisuća prijava poreza

Ove godine 25,6 tisuća Istrana manje nego lani je podnijelo prijave (D. MEMEDOVIĆ)
Ove godine 25,6 tisuća Istrana manje nego lani je podnijelo prijave (D. MEMEDOVIĆ)

Do kraja veljače su u Poreznoj upravi Istarske županije zaprimili svega 10.061 prijavu poreza na dohodak i 5.456 zahtjeva za priznavanje prava u posebnom postupku. Ove potonje zahtjeve su poreznici tražili da popune građani, koji su htjeli uvećati osobni odbitak temeljem nekog prava kojeg su ostvarili. Sam postupak podnošenja tog zahtjeva bio je vrlo jednostavan i nije iziskivao matematičke obračune, kako je slučaj s podnošenjem godišnje porezne prijave.

Iako su ove godine istarski poreznici zaprimili znatno manje od lanjskih 41.138 prijava poreza na dohodak, ovogodišnje brojke mogu se smatrati velikima, s obzirom da su u ispostavama Porezne uprave djelatnici odbijali primati prijave građana, ako nisu bili u zakonskoj obvezi podnošenja prijava. O tome su nam svjedočili mnogi sugovornici, a i sami smo se uvjerili u isto kada smo u Poreznoj upravi podnosili prijavu.

Međutim, to što je ove godine podneseno 25,6 tisuća manje prijava ne znači da će istarski poreznici imati manje posla. Ove će godine Porezna uprava svim tim poreznim obveznicima utvrditi jesu li u pretplati s porezom, ili su ga dužni platiti državi. Njima će do 30. lipnja poslati privremeno porezno rješenje, na koji će se moći uložiti prigovor najkasnije do 31. srpnja, a o njemu će porezna uprava odlučiti u roku od trideset dana.

Potom će, početkom kolovoza, Porezna uprava isplaćivati povrat poreza - proteklih godina je to činila već sredinom travnja - a nakon što dužnici Porezne uprave do kraja srpnja uplate utvrđeni porez prema rješenju Porezne uprave.

Država najavljuje milijardu kuna povrata poreza

Na razini Hrvatske zaprimljeno je 96.289 tisuća poreznih prijava i 124.823 zahtjeva za priznavanje prava u posebnom postupku, a očekuje se da će poštom stići još 24 tisuće prijava. Iako je to znatno manje nego lanjskih 720 tisuća prijava, u Poreznoj upravi vele da zbog toga neće imati manje posla, već procjenjuju da će za oko 600 tisuća poreznih obveznika provoditi posebni postupak utvrđivanja godišnje obveze poreza. Koliko i lani, očekuju da će i ove godine isplatiti povrata poreza i naplatiti dodatnog poreza na dohodak. Lani su isplatili milijardu kuna, a naplatili 421 milijun. (P. GREGOROVIĆ/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter