U Istri potvrden slucaj svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gripa je potvrdena i u Istri, doznajemo od epidemiologinje dr. Jasne Valic iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo. U utorak je u Zagreb poslan bris pacijenta, a u cetvrtak je u Zavod za javno zdravstvo stigao nalaz koji potvrduje da se radi o gripi uzrokovanoj virusom AH1N1.

Rijec je o bolesniku iz Pule. Bris je stigao iz bolnice, ali prema izjavi dežurnog lijecnika sa Zaraznog odjela, pacijent nije hospitaliziran. Iz toga proizlazi da se ne radi o težem slucaju ili komplikacijama zbog gripe.

Zavod za javno zdravstvo u Zagreb je poslao briseve još triju pacijenata zbog sumnje u sezonsku gripu u kojoj prevladava virus svinjske gripe.

U sjedištu Zavoda u Puli do sada je cijepljeno 250 osoba, ali se vecina ljudi cijepi kod svojih obiteljskih lijecnika kojima je distribuirano više od 60 posto cjepiva. Doktorica Jasna Valic cijepljenje protiv gripe posebno preporucuje starijim osobama, jer nakon 60. godine života imunitet dramaticno opada.

Ovo je tek pocetak gripe koja ce se zasigurno brže širiti u vrijeme novogodišnjih cestitanja, pa se pun zamah epidemije ocekuje u sijecnju i veljaci. (J. ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter