U Istri pocela sezona stecajeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je proteklih godina pazinski Trgovacki sud bilježio smanjenje rješenja o otvaranju stecajnih postupaka, u ovoj godini se ocekuje velik porast zbog nabujale gospodarske krize. U protekla dva mjeseca održano je nekoliko rocišta, a za narednih mjesec dana najavljen je citav niz novih ili i nastavak starih postupaka.

Prvi na redu je Merkant, poznato trgovacko poduzece iz Pule, u stecaju. Za sutra je zakazana skupština vjerovnika kada ce stecajni upravitelj Dražen Ezgeta iznijeti izvješce o tijeku stecajnog postupka i stanju stecajne mase, a vjerovnici ce donijeti odluku o daljnjem tijeku parnicnih postupaka. Jednaku odluku ce donijeti vjerovnici Sigme u stecaju iz Pule na skupštini koja je sazvana za iduci tjedan, 26. ožujka.

Posebno ispitno rocište vjerovnika stecajnog dužnika Caprus iz Kanfanara na kojem ce se ispitati naknadno prijavljene tražbine odreden je za 23. ožujak. Slijedi, 31. ožujka, izvještajno i ispitno rocište na kojem ce se ispitivati tražbine prijavljene do 26. ožujka stecajnom upravitelju Zdravku Sekiju iz Rijeke. Rijec je tražbinama vjerovnika Kreditne unije Onio financ iz Rovinja nad kojom je proglašen stecaj prije dva tjedna. Koje sve nekretnine kreditna unija posjeduje na podrucju Poreca, Pule i Šibenika znat ce se nakon izvještajnog rocišta.

Da rovinjska kreditna unija nije izdvojeni slucaj u Hrvatskoj pokazuju objave ostalih Trgovackih sudova pocetkom ožujka. CBB kreditna unija iz Varaždina i Kreditna unija Kaptol iz Zagreba u likvidaciji su objavile drugi poziv vjerovnicima da prijave svoja potraživanja, a Brod na Savi Kreditna unija u likvidaciji - treci poziv.

U tijeku je postupak likvidacije još jedne financijske institucije - Istarske štedionice iz Umaga. I u tom slucaju pozvani su vjerovnici da prijave svoje tražbine.

Sezona stecaja i likvidacija ne završava s ožujkom. Vec za 16. travnja najavljena su dva prethodna postupka radi utvrdivanja uvjeta za otvaranje stecajnog postupka, a prije toga rocište, s jednakim naslovom, najavljeno je za 26. ožujak za tvrtku Sonics iz Pule. Dakle, za sredinu travnja zakazano je rocište radi tvrtke Vuko, a potom i Arcus Delte, obje iz Pule.


Podijeli: Facebook Twiter