U Istri planiraju defibrilatore i na javnim mjestima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri planiraju defibrilatore i na javnim mjestima Svi oni koji su nekad prošetali po velikim svjetskim zračnim lukama, otišli u brda ponad Monte Carla ili pak imali tu čast da odlete u Zemlju Izlazećeg Sunca mogli su se nemalo iznenaditi gledajući defibrilatore na javnim mjestima.

- I ja sam imala prigodu, primjerice, vidjeti da su AED (Automated external defibrillators) defibrilatore postavili na dječja igrališta u japanskom gradu Hekinanu ili pak u zračnim lukama. To u svijetu nije ništa neobično. Kod nas su još uvijek ograničeni na stručne službe, a poznato mi je da ih je dobila i Gorska služba spašavanja pa su ih postavili na Medvednicu i neke druge vrhove kako bi olakšali početak reanimacije unesrećenih na tim teže dostupnim mjestima. Također, defibrilatore su naručili i na Brijunima zamolivši nas za edukaciju, što ćemo uskoro i odraditi, rekla nam je rukovoditeljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Ksenija Družetić-Božić.

Da bi defibrilatori mogli odraditi vrlo važan posao reanimacije do dolaska ekipa hitne pomoći, Zavod ovih dana priprema program kojem je krajnji cilj postaviti ih na javna mjesta u Istarskoj županiji, poput plaža ili trgovačkih centara, te educirati ljude. Pritom će se posebna pažnja pridati edukaciji djece od petog do osmog razreda osnovne škole.

- U lipnju smo u županiji imali 32 izlaska u kojima je zbog aresta trebala reanimacija, a u srpnju 26. Od tog broja kod 11 unesrećenih nije ni započeta reanimacija jer je bilo kasno i osobe su preminule do dolaska djelatnika hitne pomoći, dok je kod 15 osoba reanimacija započeta, a preživjele su dvije osobe. To je 13 posto, što je puno, ali i malo s obzirom na statistiku i stopu preživljavanja da se s reanimacijom započelo odmah. I tu možemo i moramo nešto učiniti svi zajedno, šira javnost i mi, da budemo učinkovitiji, rekla je dr. Družetić Božić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter