U Istri pet tisuca neosiguranih vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri ima oko pet tisuca neosiguranih vozila kojima je rok za obnovu osiguranja istekao prije više od 30 dana odnosno to je cetiri posto od ukupnog broja vozila u županiji. Krajem 2010. imali smo preko 130 tisuca registriranih vozila u županiji, podaci su koje je na konferenciji za novinare iznio Marko Petkovic, nacelnik Sektora policije PU Istarske.

Istaknuo je i da s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila i povecanja sigurnosti u prometu Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Hrvatski ured za osiguranje i dalje nastavljaju akcije u okviru kampanje "Stop neosiguranim vozilima". Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je tijekom 2009. i 2010. poduzelo više od 155 tisuca mjera vezanih uz neregistrirana i neosigurana vozila.

- Oko dva i pol posto ukupnog broja nesreca u Hrvatskoj uzrokuju upravo neosigurana i neregistrirana vozila, što znaci da su posljedice takvog ponašanja velike. Policija svakodnevno zatice takva vozila u prometu i na licu mjesta skida registarske plocice. U zadnje dvije godine upozoravali smo vlasnike vozila koji nisu u zakonskom roku odjavili vozilo da to ucine šaljuci im na kucnu adresu poziv da odjave svoje vozilo, no to nije dalo rezultate.

Zato smo svima koji nisu produžili registraciju poceli slati obavijest o prekršajnom nalogu i kaznu od 700 kuna. Moram podsjetiti da su kazne za upravljanje neosiguranim vozilom od pet do 20 tisuca kuna, rekao je Boris Orlovic, nacelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Naglasio je da je cilj navedene zajednicke akcije osvijestiti vlasnike vozila da moraju imati tehnicki ispravna, registrirana i osigurana vozila. Naime, dodao je, vrlo je upitna ispravnost nepregledanih vozila koja su onda potencijalni pocinitelji nesreca posebice pri lošijim vremenskim uvjetima.

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Paukovic naglasio je da je vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilom najskuplja vožnja te da je broj takvih vozila u Hrvatskoj neprimjereno visok.

- Ukoliko se vlasnika vozila zatekne da upravlja neregistriranim vozilom ili mu je istekla prometna dozvola za više od 15 dana on se izlaže mogucnosti višekratnog prekršajnog kažnjavanja. Izvjesno je da ce platiti kaznu od pet do 20 tisuca kuna, a ukoliko posjeduje takvo vozilo kazna ce biti 700 kuna. Najgora opcija je ako se prouzroci prometna nesreca s takvim vozilom. Štetu nadoknaduje Hrvatski ured za osiguranja, a njemu vlasnik vozila mora uplatiti taj iznos koji se može kretati od nekoliko desetaka tisuca do nekoliko milijuna kuna.

Ako vlasnik ne uplati iznos pokrece se ovrha na placu ili nekretnine. Neregistrirana, neispravna i neosigurana vozila ugrožavaju sigurnost prometa, nanose velike materijalne gubitke gradanima, gospodarstvu, državnom proracunu, a mogu predstavljati znacajnu smetnju putu Republike Hrvatske u Europsku Uniju, zakljucio je Paukovic. (Tatjana GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter