U Istri pao prihod od nautičkog turizma

U Istarskoj županiji prihodi od nautičkog turizma pali za 4,1 posto (Arhiva)
U Istarskoj županiji prihodi od nautičkog turizma pali za 4,1 posto (Arhiva)

Hrvatskih 106 luka nautičkog turizma prošle je godine ostvarilo 686,7 milijuna kuna ukupnog prihoda ili četiri posto više nego u godini prije, a većina tog prihoda, 73,5 posto ili 504,7 milijuna kuna, ostvareno je od iznajmljivanja vezova, što je porast od 3,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano po šest jadranskih županija, s najvećim prihodom prošle godine u lukama nautičkog turizma od 191,8 milijuna kuna može se pohvaliti Šibensko-kninska županija, koja je zabilježila i najveći porast tog prihoda u odnosu na 2012., za 17,2 posto.

Taj je porast i važniji kad se zna da se ta županija s ukupno 14 luka nautičkog turizma nalazi na trećem mjestu među jadranskim županijama, iza prve Primorsko-goranske županije koja ima ukupno 32 luke i druge Zadarske županije s 23 luke nautičkog turizma. No, za razliku od luka sa šibenskog područja, nautičke luke Primorsko-goranske županije su s prihodom od 97,7 milijuna kuna prihoda prošle godine zabilježile pad od 1,3 posto u odnosu na 2012.

Nešto malo veći porast, od 1,8 posto, na 102,7 milijuna kuna prihoda, imale su nautičke luke Splitsko-dalmatinske županije, za tri posto, na 35 milijuna kuna rasli su prihodi nautičkih luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok su u Istarskoj pali za najvećih 4,1 posto, na 115,8 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter