U Istri palijativna skrb na europskoj razini

Centar za palijativnu skrb u Pazinu (J. PREKALJ)
Centar za palijativnu skrb u Pazinu (J. PREKALJ)

U 33 hrvatska mjesta dostupna je palijativna skrb, a u Istri se ona već pruža na europskoj razini, rečeno je danas tijekom predstavljanju provedbe dvogodišnjeg plana razvoja palijative u Hrvatskoj.

Strateški plan razvoja palijativne skrbi 2014.-2016. predviđa osnivanje interdisciplinarnih timova, sastavljenih od liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa i socijalnih radnika, koji će se brinuti o teškim bolesnicima u njihovim obiteljima, rečeno je na konferenciji za novinare koju je održala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) povodom 22. svjetskog dana bolesnika.

"Cilj je najtežim i neizlječivim bolesnicima u posljednjim danima života umanjiti bol i patnju, te im sačuvati dostojanstvo i privatnost", istaknula je predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Vlasta Vučevac.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja istaknula je važnost poboljšanja komunikacije između obiteljskih liječnika i bolnica, jer se pacijenta neće otpuštati dok primarna zdravstvena zaštita ne osigura tko će ga preuzeti. I obitelj i pacijent znat će komu se u takvim situacijama mogu obratiti, dodala je Predavec.

Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravlja predstavila je Nacionalni program za rijetke bolesti istaknuvši važnost podizanja svijesti o rijetkim bolestima, kako kod stručnjaka tako i kod pacijenata i šire javnosti, jačanje socijalnih prava odnosno pomoći pacijentima da ostvare prava koja su im pravilnicima i zakonom omogućena.

Nacionalni program za rijetke bolesti trebao bi pomoći oboljelima te potaknuti istraživačke programe i uspostaviti posebno financiranje s obzirom da farmaceutska industrija nema velik interes na tom području.

Stoga rijetke bolesti, kojih je više tisuća, predstavljaju velik javnozdravstveni problem. Samo u Europi procjenjuje se da je oko 36 milijuna oboljelih, dok za Hrvatsku podaci još nisu poznati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter