U Istri padaju cijene kuca i gradevinskog zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliko istraživanje koje je u ljetnim mjesecima, u lipnju i srpnju, medu stotinu agencija za promet nekretninama iz cijele države proveo vodeci oglasnik Centar nekretnina pokazao je najnovije trendove u kupnji, prodaji i najmu obiteljskih kuca, poslovnih prostora i stanova.

Glavni cilj istraživanja bio je pokazati ocekivanja o promjenama cijena nekretnina po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, no i ostali dobiveni podaci vrlo su zanimljivi široj javnosti.

U vecini agencija za promet nekretninama smatraju da ulazak Hrvatske u EU nece znacajnije utjecati na cijene nekretnina, no suprotnog su mišljenja agencije u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U dvije trecine agencija u Istri smatraju da ce ulaskom u Uniju cijene porasti, dok u trecini smatraju da ce ostati iste.

Zanimljivo je da u polovici ispitanih agencija ocekuju pad cijena stanova u iducih godinu dana te predvidaju prosjecni pad od osam posto. Pad u najvecem broju ocekuju agencije iz Šibensko-kninske županije, a u najmanjem one iz Istarske županije. U vecini agencija smatraju da ce cijene najma stanova u iducih godinu dana stagnirati. Pad cijena kuca predvida dvije trecine agencija za promet nekretninama, i to prosjecno 10,4 posto.

Agencije iz Istre ocekuju da ce cijene nekretnina u sljedecih godinu dana rasti (33 posto), odnosno da ce cijene stagnirati (67 posto). Što se tice cijena stanova, njih 67 posto smatra da ce one stagnirati, dok po 17 posto smatra da ce padati ili rasti. Cijene kuca u Istri ce ili stagnirati, smatraju strucnjaci u polovini agencija, ili padati, kako smatra druga polovina ispitanika.

Pad cijena apartmana i vikendica predvida najviše agencija iz Zadarske županije, zatim iz Splitsko-dalmatinske. Jedino agencije iz Istarske županije vecinom ne predvidaju pad cijena vikendica. Prosjecni ocekivani pad cijena vikendica i apartmana je 10,6 posto. U iducoj godini vecina agencija ocekuje pad cijena gradevinskih zemljišta, i to u prosjeku za 12,2 posto.

U dvije trecine istarskih agencija smatraju da ce cijene gradevinskih zemljišta u sljedecih godinu dana pasti, dok su u trecini agencija podijeljeni izmedu mišljenja da ce cijene stajati u mjestu ili da ce porasti. Cijena poljoprivrednih zemljišta u Istri ne može se predvidjeti - agencije su jednako podijeljene hoce li ono poskupjeti, pojeftiniti ili ostati na istome.

U trecini agencija smatraju da ce cijene najma stanova u Istri padati, dok ih polovica smatra da ce cijene stagnirati. Najam luksuznih stanova u Istri pojeftinit ce, smatraju u trecini agencija, dok u polovini smatraju da ce cijene stagnirati. Ostvarene cijene najma kuca u Istarskoj županiji ostat ce, za polovicu agencija, jednake, dok u polovici smatraju da ce pojeftiniti.

Što se tice dojma o zatraženoj cijeni nekretnina, istarske agencije velikom vecinom (83 posto) smatraju da su one realne, dok 17 posto agencija ipak smatra da su previsoke. To vrijedi i za novogradnju, pa najmanje agencija iz Istre smatra da bi investitori mogli spustiti cijene (67 posto), a cak ih trecina smatra da nema prostora za spuštanje cijena.

U trecini agencija iz Istre smatraju da su cijene starogradnje bliske cijenama novogradnje, dok isto toliko agencija smatra da je starogradnja ipak nešto povoljnija od novogradnje. Cak 17 posto agencija smatra da je starogradnja u Istri osjetno povoljnija nego novogradnja. U polovici agencija koje posluju u Istarskoj županiji smatraju da je novogradnja kvalitetna te da su joj cijene korektne. Tek u trecini agencija iz te županije smatraju da je novogradnja nekvalitetna. (Dubravko GRAKALIC)


Crozzila: Najveci je pad cijena kuca na podrucju Pule

Kolovoz je donio pad cijena kuca i gradevinskih zemljišta. Prema statistickim podacima portala Crozilla.com, oglašavane cijene kuca i gradevinskih zemljišta su i dalje u blagom padu vrijednosti. Tijekom kolovoza cijene gradevinskih zemljišta na podrucju Hrvatske prosjecno su bile za 0,2 posto niže nego mjesec ranije, ali promjena cijene gradevinskih zemljišta bilježi pozitivan predznak u Istarskoj županiji - cijena gradevinskog zemljišta iznosila je 93 eura po kvadratu, što je 4,5 posto više nego mjesec ranije.

Prema podacima portala Crozilla.com, najveci je pad cijena kuca na godišnjoj razini zabilježen na podrucju Pule, gdje su cijene bile za 8,3 posto niže nego lani u ovom kolovozu, no 0,2 posto više nego li u srpnju. Statistike portala Crozilla.com kažu da je u gradovima na Jadranu turistima je kupnja kuce za odmor primamljivija no kupnja stana, stoga su u nekim obalnim mjestima tijekom ljetnih mjeseci kuce skuplje no stanovi. U Puli je razlika u cijenama kuce i stana tijekom kolovoza bila sedam posto, što pretvoreno u eure daje razliku od 99 eura za kvadrat.

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter