U Istri pad turistickog prihoda i do 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic primio je izaslanstvo gospodarstvenika u turizmu Istarske županije u kojemu su bili Veljko Ostojic, predsjednik uprave Riviere Porec d.d., Kristijan Šustar, predsjednik uprave Maistre d.d., Edi Cernjul, predsjednik uprave Rapca d.d., i Gordana Tomicic, predsjednica uprave Istraturista Umag d.d. Izaslanstvo je upoznalo predsjednika Mesica s pripremama i pocetkom turisticke sezone u županiji, iskazavši zabrinutost prvim rezultatima vezanim za broj ostvarenih nocenja i postignutim financijskim rezultatima. Prema njihovoj procjeni, vec sada se može ocekivati pad broja nocenja i turistickog prihoda od 5 do 10 posto.

Nepostojanje gospodarske strategije, a samim time i strategije razvoja turizma, prema mišljenju istarskih turistickih djelatnika, uzrok je negativnih trendova unatoc usvojenom akcijskom planu Ministarstva turizma. Smatraju da bi akcijski plan trebao sadržavati mjere koje provodi vecina drugih turistickih zemalja, a povezane su sa smanjenjem razlicitih vrsta davanja iz turizma.

Predsjednik Republike složio se s ocjenama izaslanstva naglasivši nedostatnu kampanju prema tržištima, odnosno zemljama koje nisu u znacajnoj mjeri zahvacene krizom poput nekih zemalja Perzijskog zaljeva s kojima bi trebalo liberalizirati vizni režim. Razgovaralo se i o nedovoljnom korištenju postojecih potencijala u turisticke svrhe, osobito vojnih objekata za koje država još uvijek nije pripremila koncesijske ugovore, piše u priopcenju procelnica Odjela za informiranje Danja Silovic Karic.


Podijeli: Facebook Twiter