U Istri ovog ljeta zatvoreno više od stotinu objekata

Porezna inspekcija ovog je ljeta češljala uzduž i poprijeko (J. PREKALJ)
Porezna inspekcija ovog je ljeta češljala uzduž i poprijeko (J. PREKALJ)

Najave ministra financija Slavka Linića o tome da država neće imati milosti prema prekršiteljima zakona obistinile su se: porezna inspekcija ovog je ljeta češljala uzduž i poprijeko te oštro kažnjavala i zbog najmanjeg kršenja zakona. Od lipnja do kolovoza Porezna je uprava u Hrvatskoj privremeno zatvorila čak 420 objekta.

Na području Istarske županije (područni ured Pazin) u istom je razdoblju obavljeno ukupno 1.050 nadzora u kojima je utvrđeno 350 nepravilnosti te izrečeno 40 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti. Prekršitelji su kažnjeni s ukupno 210 tisuća kuna.

Poreznici su nadzirali (i još uvijek nadziru!) cijelo istarsko područje, a najviše je objekata privremeno zatvoreno u Poreču (10), potom u Labinu (8), Puli (5), te u Rovinju i Umagu (3). Svi su objekti, nakon uklanjanja nepravilnosti, ponovno otvoreni, izvijestili su iz Porezne uprave.

Višak u blagajni te neizdavanje računa najčešći su razlozi kažnjavanja prekršitelja.

Proteklog je tjedna u kontroli provedbe Zakona o fiskalizaciji zatvoreno sedam trgovina, pekara i drugih objekata na Labinštini, a nedavno je zbog gotovo 664 tisuća kuna poreznog duga zatvorena i poznata pizzeria Girotondo, koja Gradu Vodnjanu za najam duguje 346 tisuća kuna.

Nadziran je i rad na tržnicama: iako su nam u Poreznoj potvrdili da su u pet ujutro kontrolirali kamione koji dovoze robu na središnju pulsku tržnicu, o rezultatima nas još nisu izvijestili.

No, nisu mirovale ni druge inspekcije svih mogućih državnih institucija: Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u lipnju, srpnju i u kolovozu pojačano je nadzirala rad ugostiteljskih objekata, ribarnica i tržnica na području Istarske županije.

U 268 nadzora u ugostiteljskim objektima utvrđeno je 158 prekršaja, no radilo se o manjim sanitarno-tehničkim i higijenskim nedostacima koji su uklonjeni za vrijeme rada objekta. No, ipak je bilo privremeno zatvoreno 20 ugostiteljskih objekata do otklanjanja nedostataka jer se nisu mogli otkloniti za radnog vremena, napominju u Ministarstvu zdravlja.

U Državnom inspektoratu ističu da su gospodarski inspektori od 15. lipnja do 30. kolovoza u Istarskoj županiji proveli 4.621 nadzor poštivanja propisa u ugostiteljskoj djelatnosti. Kontrolirali su pružatelje usluga u turizmu i u trgovini te zbog utvrđenih povreda propisa na 30 dana zatvorili čak 42 objekta.

Dakle, u području ugostiteljstva bilo je 3.830 inspekcijskih nadzora, od čega je u 659 slučajeva utvrđena povreda propisa, zbog čega je podneseno 29 optužnih prijedloga nadležnom sudu, donijeta su 24 prekršajna naloga u iznosu od 26.870 kuna, četiri obvezna prekršajna naloga u iznosu od pet tisuća kuna, dok je na licu mjesta naplaćeno 187 kazni u ukupnom iznosu od 235.000 kuna.

Kada je riječ o turizmu, inspekcija je u 178 nadzora utvrdila 28 povreda propisa, zbog čega je podneseno pet optužnih prijedloga, šest prekršajnih naloga u iznosu od 10.073 kuna. Naplaćene su četiri kazne na licu mjesta u iznosu od 6.500 kuna. Donijeta su dva usmena rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter