U Istri ove godine u nesrećama poginula 21 osoba

Ilustracija (Arhiva GI/S. PERŠIĆ)
Ilustracija (Arhiva GI/S. PERŠIĆ)

Do 18. studenog ove godine u 20 prometnih nesreća u Istri smrtno je stradala dvadeset i jedna osoba, dok je lani u istom razdoblju policija evidentirala 17 nesreća s osamnaestero poginulih.

Podaci su to koji ukazuju na povećan broj stradalih te je stoga na jučerašnjoj redovitoj konferenciji za novinare Josip Lukić iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa dodatno upozorio vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

- Analizom prometnih nesreća došli smo do zaključka da je najkritičniji dan, kada se događaju nesreće s najtežim posljedicama, nedjelja, i to vrijeme od ponoći do 6 sati.

Većina nesreća uzrokovana je prebrzom vožnjom, a svaki je drugi vozač bio pod utjecajem alkohola. Od dvadeset nesreća sa smrtno stradalima 12 ih se dogodilo na cestama izvan naselja, osam na državnim i sedam na županijskim cestama, dok su na Ipsilonu zabilježene dvije nesreće s poginulima.

Da bi se smanjilo tragično stradavanje ljudi u prometu, najavljujemo pojačane aktivnosti policije tako da će se na kritičnim dionicama idućih dana nalaziti veći broj policijskih ophodnji, veli Lukić.

Proteklog vikenda na području Istre evidentirano je tek devet prometnih nesreća, ali stradalo je puno osoba. Jedna je osoba poginula, pet ih je teže, a dvanaest lakše ozlijeđeno.

Neprilagođena brzina bila je uzrokom četiri nesreće, a pet sudionika bilo je pod utjecajem alkohola, dakle svaki drugi. Ukupno je policija od petka do nedjelje kontrolirala 507 vozila i vozača i utvrdila 215 prometnih prekršaja, od čega 74 prekršaja brzine, 29 alkohola, 27 je počinjeno nekorištenjem pojasa, 14 vožnjom neregistriranih vozila, a devet nepropisnim pretjecanjem. Iz prometa su za vikend isključena 33 vozača i 12 vozila. (Marica KOŠTA)

 

Iskoristite besplatan tehnički pregled vozila 

Na području PU istarske registrirano je oko 125.000 vozila, a prema policijskoj evidenciji, još je oko 2.120 neregistriranih.

- Tijekom deset mjeseci ove godine evidentirali smo 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovala neregistrirana vozila, rekao je Josip Lukić iz PU istarske pozivajući vozače da pridonesu vlastitoj sigurnosti kao i sigurnosti drugih sudionika u prometu tako što će iskoristiti predstojeće dane za provjeru ispravnosti vozila.

Naime, od 19. do 24. studenog na svim stanicama za tehnički pregled u Hrvatskoj provodit će se preventivno-sigurnosna akcija u prometu pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti vozila 2012".

Time se želi potaknuti što veći broj vozača da preventivno kontroliraju ispravnost svog vozila i tako otklone mogućnost da zbog neispravnosti vozila dožive nesreću.

Akcija se neće (kao prijašnjih godina) provoditi uz osiguranje policijskih ophodnji na pojedinim lokacijama na cesti, nego isključivo u stanicama za tehničke preglede vozila.

 


Podijeli: Facebook Twiter