U Istri ostalo 830 od 900 ribarskih dozvola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ove godine u Hrvatskoj egzistira 3.329 povlastica, odnosno dozvola za profesionalne ribare, podatak je koji nam je nedavno dostavilo Ministarstvo poljoprivrede. Time ispada da je u reviziji povlastica, koju Uprava za ribarstvo, doduše, tumaci kao uskladivanje s propisima EU-a, ukinuto svega 315 starih dozvola ciji vlasnici ili nisu predali zahtjev ili su ga predali izvan predvidenog roka.

U Istri, kao najribarskijoj županiji u Hrvatskoj, od 900 postojecih povlastica njih 70 nije produženo, odnosno obnovljeno, što znaci da na Poluotoku trenutno ima 830 dozvola za obavljanje gospodarskog ribolova.

Ceh ribara Hrvatske tražio je od Uprave za ribarstvo da omoguci ribarima koji zbog neinformiranosti ili nekih drugih razloga nisu predali zahtjev za obnavljanjem povlastica popravni ispit i produži im rok. No, Vladan Bojic, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, kaže nam da odgovor još uvijek nisu dobili. Po njemu je razlog obezglavljenost Uprave koja, kako kaže, traje vec dva mjeseca.

- Medu tih 344 ukinutih povlastica ima i onih ribara koji doista rade, ribaju i doista nije u redu njima oduzimati pravo na licencu. Istina je da u Hrvatskoj postoji tisucu ribara koji ne prijavljuju nikakav ulov. Postoji puno turisticko-ugostiteljsko-ribarskih obrta za koje nitko ne zna što rade. Ni nama samima nije jasno tko su ti, istice Bojic.

Po njemu je posljednja revizija bila samo još jedan pokušaj da se smanji broj povlastica i uvede reda, koji se ponovno pokazao neuspješnim.

Bojic smatra apsurdnim i da je trošak zamjene povlastica, u kojima nema nikakvih bitnih izmjena, išao na teret ribara. I predsjednik istarskog Ceha ribara Tonci Trevižan smatra da je revizija bila nepotreban trošak za ribare.

- Možemo govoriti o brojkama, analizirati je li netko imao više povlastica no što ih je doista koristio, je li ovo sada realno stanje... Ali na kraju dodemo do toga da je država uzela lovu, zakljucio je Trevižan. (Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter