U Istri opet nevrijeme s tučom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Područje oko Svetog Lovreča, Višnjana danas nešto prije podneva izgledalo je kao u srcu zime, pokriveno bijelim pokrivačem od susnježice i tuče veličine zrna graška.

- Došlo je odjednom, padalo je oko pola sata i sve zabijelilo, nisu to bili neki veliki komadi, ali je padalo gusto, tek sam počistila ostatke tuče od sinoć, kada je opet palo, rekla nam je jedna mještanka Svetog Lovreča.

Tuča koja je zabijelila Lovreštinu bila je tek jedan od naleta koji su u jučer i danas pogodili Poreštinu. Naime, u jutarnjim satima Poreč, pogotovo njegov sjeverni dio, osvanuli su zabijeljeni nanosima tuče koja je pala u ranim jutarnjim satima. Najviše je palo u dijelu Gornjih i Donjih Špadića i Kukci gdje su se još i dva sata nakon padalina vidjeli nanosi, a u manjim količinama bilo ih je i u centru grada. Komunalci su već od jutarnjih sati imali pune ruke posla čisteći uništeno lišće i zelenilo.

Tuča je u Poreču i okolici pala i u nedjelju oko 17 sati praćena dugotrajnom grmljavinom, a nevrijeme je dolazilo iz pravca Vrsara.

Iako je bijeli pokrivač ledenih grudica na ulicama i uz znatan pad temperature davao nestvarnu ledenu sliku koja je iznenadila sve propupale nasade, štete se još zbrajaju, a prema prvim informacijama koje smo dobili s terena situacija možda i nije tako crna. Iz općina Kaštelir-Labinci, Tar-Vabriga i Sveti Lovreč doznajemo da im se još nitko od poljoprivrednika nije javio za štetu, a od nekih lokalnih vinara i maslinara doznajemo da još nisu izašli na teren zbog kiše koja je padala i u prijepodnevnim satima, ali smatraju da ne bi trebalo biti većih šteta.

- Nije nam se još javio nitko od poljoprivrednika. Moguće su možda štete na ranim sortama vinove loze gdje su krenuli pupovi. Masline su malo tvrđe u lišću pa tuča koja je bila gusta, ali ne krupna nije napravila značajnije štete. Možda su najveće štete na lisnatom povrću, grašku i ukrasnom bilju. Kontaktirao sam s nekim od naših vinara i maslinara u Taru i Poreču, ali nisu primijetili neku veću štetu, rekao nam je Zdenko Barac, tajnik udruge Agro Poreč.

Od Bruna Legovića, voditelja proizvodnje u Agrolaguni, doznajemo da imaju štete na ranim sortama vinovih loza, ali nam nije mogao više reći jer se još procjenjuju i obilaze nasadi. 

Padaline u noćnim i dopodnevnim satima na Poreštini snizile su temperature za deset i više stupnjeva u odnosu na temperature prošloga tjedna. Iako je nevrijeme u protekla dva dana zahvatilo gotovo cijelu Istru od pročelnice područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Pazina Nirvane Ukušić, doznajemo da nikakvu dojavu niti poziv vezano za nesreće nisu zaprimili.

Danas nešto prije podneva nebo se otvorilo i nad južnom Istrom. Iako je zaobišla Pulu, tuča je pala na širem području, a zahvatila je Vodnjanštinu. No, iako je led nakratko zabijelio izorane površine crljenice, štete u maslinicima i vinogradima nije bilo.

- Tuča je, kada već nije cijelu zimu, pala sada. Iako je zabijelila oranice, srećom led nije bio krupan. Za masline nema straha, a ni na lozi nije bilo štete. Lišće joj još nije izašlo, tek pupa, i bolje da je palo sada nego kasnije, rekao nam je Franko Raguž, voditelj stručne službe vodnjanskog Agroturista.

Prema izmjerenoj količini oborina unutar 24 sata, od 7 sati 23. ožujka do 7 sati 24. ožujka, u Poreču je palo 18,6 milimetara kiše, odnosno litara po četvornom metru. U Pazinu je Državni hidrometeorološki zavod zabilježio 11,6 milimetara, a na pulskom aerodromu 8,8. Zanimljivo da je u istom vremenu u Puli, točnije u gradu, zabilježeno tek četiri milimetra.

Ciklona koja je prošla nad Istrom "istresla se" i nad Liburnijom, pa su na riječkom području unutar 24 sata izmjerene gotovo 22 litre po četvornom metru.

Podaci koji su prikupljeni i objavljeni na portalu Istramet pokazuju da je uvjerljivo najviše kiše palo na Poreštini, i to na području Baderne, gdje je do ponedjeljka u 1 sat palo 28 litara kiše po metru četvornom. Baderna je, s 15 milimetara, i danas do podneva bila označena kao mjesto s najviše padalina na tablici dnevnih ekstrema, dok je nešto manje od 10 milimetara zabilježeno na području Kršeta u Bujama, na Stanciji Peličeti kod Pule, u Majcanima u Buzetu i u Brtonigli.(V. HABEREITER, Z. STRAHINJA)

Sutra marčana bura

Za sutra meteorolozi najavljuju umjerenu buru nad sjevernim Jadranom. Sunčano će biti uz obalu, dok se u unutrašnjosti Poluotoka može očekivati i prolazne kiše. Burno će se nastaviti i preksutra, s tim da se očekuje i nova naoblaka, ali ne i obilnija kiša.

DHMZ za sutra prognozira jutarnje temperature od -2 do 4 stupnjeva Celzija, na Jadranu uz obalu od 2 do 7, a na otocima od 7 do 10 stupnjeva. Najviša dnevna od 8 do 13, a na Jadranu između 12 i 16 stupnjeva Celzija. (Z. STRAHINJA)

Grom udario pored Cestarske kuće u Baderni

Oko podneva u stablo pored cestarske kuće u Baderni udario je grom. Stablo je u potpunosti uništeno, a dijelovi razneseni po cesti. Djelatnik Marko Radovan javio nam je da su cestari ubrzo nakon udara groma maknuli dijelove stabla s prometnice.

Štete su nastale i u unutrašnjosti Cestarske kuće. Tajnica Damira Turković rekla nam je da je zbog udara groma objekt bez električne energije, a nastale su i štete na instalacijama. Pritom se dogodila i manja eksplozija, a samo zahvaljujući velikoj sreći nitko od radnika nije ozlijeđen, javlja Istramet.


Podijeli: Facebook Twiter