U Istri od raka dojke godišnje umre više od 40 žena

Novac za financiranje rada Kluba skupljao se prodajom cvijeća i žižula (Snimila Borka PETROVIĆ)
Novac za financiranje rada Kluba skupljao se prodajom cvijeća i žižula (Snimila Borka PETROVIĆ)

Edukativno-humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce" održana je danas i u Puli na Gradskoj tržnici kod fontane. Dijeljenjem ružičaste vrpce i edukativno-promotivnog materijala o raku dojke građanima Pule nastojala se skrenuti pozornost javnosti na ovu malignu bolest koja pogađa sve više žena te ih potaknuti na preventivne preglede i obavljanje mjesečnog samopregleda.

Kako smo doznali od Liljane Vojnić, predsjednice pulske Gee - Kluba žena liječenih od karcinoma dojke, koja je akciju provodila, ova je bolest za neke još uvijek tabu tema te mnoge žene samo skrenu pogled prolazeći pored štanda misleći da se ovaj problem pogađa "samo nekog drugog". No, rak dojke je u Hrvatskoj najčešća zloćudna ženska bolest i najčešći uzrok smrti, a smatra se da će od nje oboljeti čak jedna od deset žena.

- Istina je da, unatoč brojnim preventivnim i edukativnim akcijama ova bolest i dalje u porastu, a u porastu je i broj smrti od raka dojke, navela je Vojnić dodajući da je 2011. godine samo u Istri od raka dojke umrla čak 61 žena što je najveći broj smrti zabilježen u jednoj godini, a da ih u prosjeku bitku s ovom bolešću izgubi između 40 i 45 godišnje. Zabrinjava činjenica da bolest sve više pogađa mlade žene, pa tako primjerice od nje umiru i 30-godišnjakinje. Kako veli Vojnić u Hrvatskoj se od raka dojke godišnje razboli od 2.600 do 2.700 žena, a umre ih čak 900. "Što ranijim otkrivanjem ove bolesti veće su šanse za izliječenje i upravo stoga želimo potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, da se odazivaju na preventivne akcije i da shvate važnost samopregleda, zaključila je Vojnić.

Akcija se danas održavala diljem Hrvatske, i to u organizaciji Europa Donna Hrvatska. Ovogodišnji je cilj akcije skupljanje sredstava za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Riječ je, pojasnila nam je, o novoj metodi liječenja koja još nije dostupna u Hrvatskoj. Aparat bi se, kada se skupe sredstva skupe, trebao smjestiti u Kliniku za tumore u Zagrebu. (NAPISALA Borka PETROVIĆ)

Humanitarna prodaja cvijeća i žižula

Osim dijeljenje promotivnog materijala, članice Gee prodavale su i cvijeće koje im je donirao staklenik iz Valture te žižule koja im je donirala sestra jedne od članica. Prikupljenim sredstvima financirat će, navela je, svoje daljnje aktivnosti, budući da su im sredstva financiranja iz svih izvora smanjena. Inače, Klub žena liječenih od karcinoma dojke osnovan 1997. godine ima sjedište u Nobileovoj ulici, a sve zainteresirane osobe koje se žele uključiti u njegov rad ili dobiti odgovarajuće informacije o ovoj bolesti mogu se javiti u prostorije svakog utorka od 10 do 13 ili srijedom od 17 do 19 sati ili pak na broj telefona 388-866. Klub za svoje članice organizira razna preventivna predavanje, daje savjete liječnika, a održava i mjesečne medicinske vježbe, terapeutsku jogu te limfu drenažu te nudi usluge savjetovališta za osobe oboljele od karcinoma i članove njihovih obitelji.


Podijeli: Facebook Twiter