U Istri od raka debelog crijeva godišnje umre 100 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 1.900 muškaraca i oko 1.200 žena u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. U Istri godišnje od toga oboli 156 osoba, a 96 ih umre. Zato su članovi Lige protiv raka i Stoma kluba Pula u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo IŽ i Medicinskom školom Pula, u petak obilježili Dan osoba sa stomom na pulskoj tržnici.

Akcija je prvenstveno organizirana da bi se građani upoznali s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva i dio je projekta Lige protiv raka koji financijski podržava Odjel za zdravstvo Istarske županije.

- Rak debelog crijeva i završnog crijeva drugi je po smrtnosti i broju oboljelih. Nažalost, brojke o oboljelima i umrlima ne idu u prilog prevenciji koja je, napominjemo, ključna i učinkovita. Naime, u 90 posto slučajeva ta se bolest može spriječiti budući da nastaje iz dobroćudnih polipa koji se pregledom mogu otkriti te odstraniti i do bolesti neće doći. U Hrvatskoj nažalost, tek 20 posto imaju tu vrstu raka u početnom stadiju, rekla nam je doktorica iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec.

Istaknula je i da je testiranje od izrazite važnosti, a što je najbolje od svega, nije ni komplicirano i potpuno je besplatno. Naime, svi koji žele, mogu se testirati u udobnosti svog doma, poslati uzorke poštom i čekati poziv. Ukoliko se otkrije rak, osoba dobije poziv, ukoliko ne - nikom ništa. Potrebno je samo odgovoriti na pozive koji se šalju na kućne adrese u sklopu nacionalne kampanje. Isto tako, valja naglasiti da za testiranje nisu potrebna nikakva ograničenja u prehrani, a uzorke je potrebno čuvati na sobnoj temperaturi. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter