U Istri od ponedjeljka samo e-recepti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elektronski recepti u punu primjenu od ponedjeljka krecu u još osam županija - Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Karlovackoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivnicko-križevackoj i Viroviticko-podravskoj.

U dvije, Medimurskoj i Licko-senjskoj, novi je sustav na snazi od 3. sijecnja. Dok se pacijenti polako privikavaju na podizanje lijekova u ljekarni bez papirnatog recepta, ljekarnici i dalje imaju problema sa sustavom izdavanja lijekova putem elektronskog recepta.

- Sustav radi, ali ne možemo reci da radi besprijekorno. Sustav CEZIH-a ima povremene ispade, a lokalne internetske veze nisu svugdje jednako dobre, što stvara dodatne probleme lijecnicima i ljekarnicima, koji zbog toga rade usporeno, kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarnicke komore.

Iako je sustav e-recepta krenuo dobro, u komori strahuju od predstojeceg tjedna. Projekt su, naime, isprobale dvije županije koje nisu velike i nemaju veliku frekvenciju pacijenata.

- Kad projekt krene u velikim gradovima, vidjet ce se pravi problemi, smatra Portolan, te i dalje poziva gradane da pri izlasku iz ambulante od lijecnika zatraže povijest bolesti s kojom mogu podici lijek u slucaju da ljekarna ostane bez struje ili veze s CEZIH-om. U ambulantama, medutim, daju drukciju informaciju.

- Dogovorili smo s HZZO-om da nemamo nikakvih obveza u izdavanju povijesti bolesti. U ljekarnu šaljemo e-recept, a ako on ne prode, ispisujemo recept na starom obrascu, kaže obiteljski lijecnik Leonardo Bressan, koji ne ocekuje da bi u njegovoj ordinaciji zbog toga moglo biti gužvi.

Sustav je, kaže, dosta dobro riješen pa, ako dva, tri recepta ne produ, lijecnik zove helpdesk centar u HZZO-u i oni odmah izlaze na teren vidjeti o kakvom se problemu radi. Sustav e-recepata uvest ce se u sve ordinacije i ljekarne u državi do kraja sijecnja, a onda su na redu e-uputnice.


Podijeli: Facebook Twiter