U Istri od 2010. 121 osoba počinila samoubojstvo

Vijadukt Limska Draga (M. SARDELIN)
Vijadukt Limska Draga (M. SARDELIN)

U osam dana dvije su osobe počinile samoubojstvo skokom s vijadukta Limska draga. Jučer je s vijadukta skočio u smrt 38-godišnjak iz mjesta Antonci, a prošlog tjedna 64-godišnjak iz okolice Poreča. Tijelo 38-godišnjaka pronađeno je jučer oko 10 sati, a u potragu za njim se krenulo nakon što je policiji dojavljeno da je na odmorištu u blizini mosta parkirano vozilo bez vozača.

U potragu su bili pozvani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su zajedno s policijom pretražili sjevernu padinu vijadukta i pronašli tijelo.

- Ovakvih tragičnih događaja u kojima se traži naša pomoć godišnje bude od 10 do 20, saznajemo od Mateja Mirkaca, člana HGSS-a koji se sa svojom ekipom uvijek odazove pozivu u pomoć.

Hrvatska se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi među vodećih 15 zemalja u svijetu po stopi samoubojstava. Pod najvećim su rizikom osobe starije životne dobi. Statistike pokazuju da muškarci tri do četiri puta češće izvrše suicid, dok ga žene nekoliko puta češće pokušavaju. Od 2010. godine do danas u Istri je 121 osoba počinila samoubojstvo, od kojih 96 muškaraca. Godišnje suicid počini od 21 do 26 muškaraca, a žena od tri do osam. Najviše samoubojstava u Istri zabilježeno je 2010. godine, kada se na taj čin odlučilo 26 muškaraca i osam žena. Analize pokazuju da se u Hrvatskoj najviše osoba ubije u proljeće.

Samački život,  usamljenost, nezaposlenost, neprepoznata i neliječena krizna stanja, duševne i kronične tjelesne bolesti, najčešći su uzroci samoubojstava. (Pišu Mateo SARDELIN i Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter