U Istri obilježena Noc knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski dan knjige i autorskih prava u ponedjeljak se prvi put obilježio i u Hrvatskoj manifestacijom "Noc knjige". U Istri su se za zaljubljenike tiskane rijeci priredili raznoliki programi u Puli, Buzetu, Pazinu i Porecu.

Pulska Gradska knjižnica i citaonica obilježila je Noc knjige u središnjoj knjižnici u Kandlerovoj. U suradnji s festivalom znanosti Rosanna Biasiol-Babic održala je predavanje naslovljeno "Kroz 10 povijesnih epoha Istre do Europe", a Marija Mogorovic Crljenko i Danijela Doblanovic govorile su o ranovjekovnoj istarskoj obitelji u brojevima. Veselo je bilo na Djecjem odjelu, gdje su djelatnice Antonela Božac Ristic i Nadija Crkvenac citale djeci price za laku noc, a na talijanskom im je jeziku citala Liana Dikovic. Potom je predstavljen blog Kluba citatelja Gradske knjižnice Pula - KljuC (Klub ljubitelja citanja), namijenjen onima kojima je knjiga više od price, a želja knjižnicara je da blog kljuc.gkc-pula.hr postane okupljalište zaljubljenika u knjigu. Program je zgotovljen koncertom Bruna Krajcara.

U pulskoj knjižari Algoritam uprilicen je program "Citanje, a ne skvotanje", a sve predstavljene knjige imale su 20 posto popusta. U Sveucilišnoj knjižnici održana je "Noc zelene knjige". Gostovao je Ivica Prtenjaca koji je govorio o izdanjima Školske knjige te nedavno pokrenute izdavacke kuce Lumen koja donosi svjetske hitove. Potom je Ivan Kraljevic predstavio projekt Zelena knjižnica, odnosno djela ekološke tematike.

Za najmlade Buzecane igraonicu i pricaonicu za bebe, za one malo starije, Book cabaret s pjesnikinjom Robertom Razzi i nocni piknik s knjigom, uz nastup rijeckog jazz dua Alba & Leo, ljubavnu poeziju, kanapee i kolace, malvaziju i teran, priredila je Narodna knjižnica Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda" Buzet u svojoj najdužoj noci - Noci knjige. Najmanja istarska knjižnica u svoju prvu Noc knjige, krocila je sa puno književnih, glazbenih, kreativnih i drugih sadržaja za sve uzraste, koji su privukli brojnu publiku. Velika dvorana Narodnog doma te galerije na prvom i drugom katu, za potrebe knjižne manifestacije pretvorene su u "knjižnicu". U Noci knjige otvorena je i izložba "Naše najljepše knjige", izložba vrijednih izdanja koje se cuvaju u citaonici i ne posuduju izvan knjižnice.

I u Pazinu, odnedavno gradu knjige, po prvi je puta održana Noc knjige u koju se ukljucila najaktivnija gradska kulturna institucija - Gradska knjižnica Pazin. Vec ujutro održana je utrka puževa što je bila uvertira u vecernju manifestaciju za koju su se pobrinule djelatnice knjižnice. Pobijedio je puž 2 B razreda pazinske osnovne škole Vladimira Nazora, dok je mrvicu sporiji bio puž 2 C razreda. Za trece mjesto vodila se borba izmedu pazinskog i sisackog puža, a domaci je predstavnik Gradske knjižnice Pazin pri samom cilju tijesno pobijedio za duzinu kucice na veselje organizatora neobicnog natjecanja. U nocnim je satima u knjižnici organizirano citanje knjige "Djecak u prugastoj pidžami" Johna Boynea, a nakon citanja prikazat je istoimeni film. Mnogi su takoder do ponoci iskoristili priliku da bez zakasnine vrate knjigu.

U poreckoj je knjižnici program bio u znaku Šikuti Machinea, uz video-uratke i izložbu fotografija.

"Noc knjige" održana je u 45 hrvatskih gradova i mjesta, a u programima je sudjelovalo više od 150 autora, prevoditelja i urednika. (G. C. Š.,A. D. i V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter