U Istri obilježen Europski dan jezika

Učenici upozorili na važnost učenja jezika (M. MIJOŠEK)
Učenici upozorili na važnost učenja jezika (M. MIJOŠEK)

U organizaciji delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, 14 veleposlanstava i kulturnih instituta zemalja članica Europske unije u RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Grada Pule i Istarske županije u Puli je obilježen Europski dan jezika.

Na Forumu su se obilježavanju priključili učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koji su uz prigodan program informirali  građane na važnosti učenja stranih jezika.

Na tržnici se održavala središnja proslava Europskog dana jezika gdje su bili postavljeni štandovi na kojima su se građani mogli saznati informacije o jezicima zemalja sudionica događanja. Bili su tako ondje štandovi 14 veleposlanstava na kojima su se mogle dobiti informacije o jeziku, mogućnosti zapošljavanja te općenite informacije o toj zemlji.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sudjelujem u obilježavanju Europskog dana jezika i što sam gost prekrasne Pule i Istarske županije. Sretan sam što vidim puno mladih. EU dakako potiče mlade na učenje jezika, što zbog lakše komunikacije, što zbog veće mogućnosti zapošljavanja", rekao je mnogobrojnim okupljenima na tržnici šef delegacije EU-a u RH, veleposlanik Paul Vandoren.

Napomenuo je da učenje jezika ljude uči otvorenosti drugim kulturama. Dodao je također, da bi mladima svakako preporučio da uče što više jezika te da učenje ne smatraju obvezom već alatom koji će im olakšati život i zapošljavanje u bilo kojoj zemlji EU-a.

Prigodnim govorom okupljenima su se obratili i zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin i župan Ivan Jakovčić. Na tržnici se također održao i nagradni kviz u kojem su građani imali prilike osvojiti učenje stranog jezika u jednoj od zemalja EU po izboru pobjednika, tečaj stranog jezika i druge zanimljive nagrade. (N. SOFTIĆ)

Koliko jezika znaš, toliko vrijediš

Koliko jezika znaš, toliko vrijediš! Ta je latinska izreka bila moto današnjeg obilježavanja Europskog dana jezika u Umagu, u atriju Pučkog otvorenog učilišta, gdje su polaznici centralne i područnih odjeljenja Osnovne škole Marije i Line održali kulturno-umjetnički program za svoje sugrađane.

Učenici su pjevali na stranim jezicima, recitirali na svom, engleskom i njemačkom jeziku, pričali priče iz drugih zemalja, potom su publici ponudili igrokaz, plesali i objasnili kako se Istrani snalaze u Zagrebu. Bila je to peta godina za redom da je ova umaška škola prigodnim aktivnostima obilježila Europski dan jezika. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter