U Istri obilježen Dan ružičaste vrpce

Rak dojke u ranoj fazi je gotovo izlječiv (N. LAZAREVIĆ)
Rak dojke u ranoj fazi je gotovo izlječiv (N. LAZAREVIĆ)

U organizaciji Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea - Pula danas je na gradskoj tržnici obilježen Dan ružičaste vrpce. U danu posvećenom borbi protiv raka dojke osnovni je cilj podsjećanje na važnost ranog otkrivanja bolesti koja je u toj fazi praktički izlječiva.

- Samopregled dojke također je ključan u ranom otkrivanju bolesti, stoga je važno da svaka žena to ima na umu, rekla nam je dr. Branka Mandelović Rajko, dopredsjednica Kluba Gea, istaknuvši da su članice kluba za zainteresiranima prezentirale način na koji se obavlja samopregled koristeći umjetnu dojku.

Na štandu su se također dijelile ružičaste vrpce te se prodavalo cvijeće, a sredstva od prodaje iskoristit će se za nastavak borbe protiv raka dojke te za pomoć oboljelim i operiranim pacijenticama. Dan ružičaste vrpce održava se uz podršku Europa Donna Hrvatske, europske koalicije protiv raka dojke. Ista će organizacija 15. listopada obilježiti i Dan zdravih dojki kojemu je cilj podsjetiti na važnost zdravih životnih navika te ulogu ranog otkrivanja u borbi protiv raka dojke.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj su od raka dojke umrle 1.033 žene, a najgore je što statistike pokazuju da od te bolesti obolijeva sve više mlađih žena.

Danu ružičaste vrpce i ove se godine pridružila rovinjska Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "ŽenaDonna". Na Trgu maršala Tita postavljen je štand na kojem je dijeljen edukativni materijal o ranom otkrivanju i liječenju bolesti. Ovaj put je to bila brošura udruge "Rak dojke je izlječiva bolest, o samopregledu dojki, mamografiji, ultrazvučnim pregledima, citološkim i histološkim analizama te rizičnim čimbenicima i ranoj dijagnozi. Brošuru i malu podsjetnicu je na inicijativu predsjednice udruge Ingrid Bernardis-Matijašec priredio dr. Mario Božac.

Aktivistice udruge su na trgu prodavale oslikane šalice s njihovim logom, babuške Martine Matijašec, sapune Anete Stojković, kolačiće Strukovne škole Eugena Kumičića i rukotvorine članica.

Članice Lige protiv raka Labin dijelile su trake koje simboliziraju važnost prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke. Na tržnici smo zatekli volonterke udruge Milenku Zakrajšek, Gabrijelu Peršić i Celestinu Zahtila, koje su nam potvrdile znatan doprinos građana putem uplate dobrovoljnih priloga namijenjenih aktivnostima Lige.

- Pohvalno je što su akciju podržali mnogi muškarci. Žene, pak, suzdržanije prilaze našem informativnom štandu, rekle su nam. Liga je edukativne punktove organizirala i u Rapcu, Raši te Nedešćini. (N. SOFTIĆ, A. POKRAJAC, I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter