U Istri nije bilo nuspojava cjepiva protiv gripe

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Otkako su nedavno u medijima obznanjena tri slučaja osoba koje su tvrdile da su teško oboljele nakon cijepljenja protiv gripe, pozornost javnosti iznova je usmjerena prema tom cjepivu. Reagirala je i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ispitavši pet slučaja Guillain–Barreova sindroma (GBS) za koje se sumnjalo da su nuspojava imunizacije. Riječ je o autoimunom poremećaju koji se manifestira mišićnom slabošću i oslabljenim refleksima u zahvaćenim područjima; izaziva paralizu nogu, širi se na ruke i lice, a može izazvati i gubitak svakog refleksa.

Tri prijave su HALMED-u podnijeli izravno pacijenti, a za dva su doznali iz medija. Kod jednog je pacijenta dokazana ta bolest kao moguća posljedica sezonskog cjepiva, a u jednom slučaju postoji dvojba, jer su se simptomi pojavili tek pola godine nakon cijepljenja.

U agenciji tvrde da je GBS poznata i očekivana nuspojava na cjepivo, koja se događa kod manje od jedne na 10.000 cijepljenih.

- Omjer koristi i rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje na strani pobornika cijepljenja. Sezonsko je cjepivo sigurno za primjenu, zaključak je HALMED-a. Slaba je to utjeha za osobu koja je oboljela zbog cijepljenja, no bilo bi nepošteno prešutjeti da su neki procijepljeni - posebice starije osobe - izbjegli teške posljedice gripe.

Ukupno je tijekom 2011. godine HALMEDU prijavljeno 16 nuspojava na cijepljenje. Niti jedna nuspojava nije prošle sezone prijavljena u Istarskoj županiji, a nikada do sada u Istri nije u tom kontekstu zabilježen Guillain–Barreov sindrom niti bilo koja druga veća komplikacija, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice epidemiološke službe Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

- Što se gripe tiče, nesporna je činjenica da je dobro cijepiti rizične skupine, a to su kronični bolesnici i stariji od 65 godina. Najbolji pokazatelj koristi procijepljenosti je onaj iz staračkih domova - otkako redovito cijepimo njihove štićenike protiv gripe i jednog od najčešćih uzročnika upale pluća, vrlo je mali broj oboljelih od gripe i manji je broj upala pluća kao njene posljedice. Usto, smanjena je smrtnost u zimskim mjesecima, kaže dr. Skopljak. (piše Jasna ORLIĆ)

Ministar Ostojić: Rizik manji u odnosu na korist

"Svako cjepivo, kao i svaki lijek ima svoje dobre i loše strane; svaki je lijek potencijalno otrov, ovisno o dozi, o čemu pacijente treba informirati", kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dodaje da je rizik cijepljenja minimalan u odnosu na korist koju ono pruža. Naglasio je da će se i sam cijepiti protiv gripe, kao i prijašnjih godina, ali, dodao je, ne pred kamerama jer je zakonom zabranjeno reklamiranje lijekova i cjepiva. Govoreći o kampanjama protiv cijepljenja, koje su u javnosti prisutne zadnjih godina, kazao je da je očito postojala "greška u propagiranju cjepiva protiv svinjske gripe, a ne u njegovoj sigurnosti". (H)


Podijeli: Facebook Twiter