U Istri nema većeg pomora pčela zbog toplog vremena

Miro Bulić godinama se bavi proizvodnjom i prodajom pčelarskih proizvoda (M. ANGELINI)
Miro Bulić godinama se bavi proizvodnjom i prodajom pčelarskih proizvoda (M. ANGELINI)

Neuobičajeno toplo zimsko vrijeme ne pogoduje ni pčelarima na području Puljštine. Kako doznajemo od pčelara Mire Bulića čije pčele sada zimuju u Štinjanu, štete su u Istri manje nego u ostatku Hrvatske i nema većih pomora, no za točniju procjenu situacije trebat će pričekati još barem dva mjeseca.

Kako pojašnjava ovakvo toplo vrijeme ne odgovara pčelama iz višeg razloga - one se još uvijek nisu okupile u klupko kako bi prezimile već lete uokolo, lutaju, i tako troše energiju. Obzirom da hrane odnosno nektara nema, jer je vegetacija uz mirovanju, pčele iz jačih košnica napadaju slabije kako bi se prehranile i tako zapravo dolazi do međusobne grabeži u kojima stradavaju slabije zajednice. Stoga je iznimno važno, upozorava Bulić, da se pčele nadohranjuju šećernom pogačom.

Još je jedan razlog za brigu - pčele su već počele imati legla, što je posve neuobičajeno za ovo doba, čime se zalihe hrane još ubrzanije troše i pravo je pitanje što će se s njima dogoditi ako i kada naglo zahladi i koliko će ih preživjeti do proljeća. A naglo zahlađenje će se, prema procjenama meteorologa, dogoditi za dva tjedna.

- U Istri, prema mojim informacijama, stanje još nije alarmantno, no sve pčelare treba upozoriti da redovito pregledavaju košnice, da ih obavezno tretiraju protiv varoze i daju im šećernu pogaču kako ne bi bilo većih gubitaka i pomora, veli nam Bulić, uz opasku kako bi najidealnije bilo da zahladi te da se pčele umire sve do proljeća. Podsjeća da se nepovoljno vrijeme za njih nastavlja već drugu sezonu za redom što nikako nije dobro za pčelinje zajednice pa ni medare.

Inače, kako nas je upoznao ovaj pčelar na području Puljštine ima oko 50 pčelara s gotovo dvije tisuće košnica.  (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter