U Istri nema problema s dijalizom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon afere u zagrebackom Rebru zbog neadekvatnog lijecenja dijaliziranih pacijenata pitali smo Zorana Šušu, predsjednika Udruge dijaliziranih pacijenata Istarske županije, o iskustvima ovdašnjih bolesnika. Prema rijecima predsjednika udruge koja ima 130 clanova, istarski pacijenti nemaju problema s dijalizom u pulskoj bolnici, kao ni u Umagu i Labinu.

"Na sva naša pitanja i reagiranja od lijecnika smo dobivali odgovore i pomoc. Isto tako ne štedi se na hormonu, eritropoetinu, koji poboljšava krvnu sliku pacijentima kojima je to potrebno, a ona je jedan od faktora na temelju kojeg je pacijent spreman za transplataciju bubrega", rekao je Šuša te dodao: "Naravno, kad si bolestan, ne možeš sve to lako prihvatiti". Kazao je i da je prethodnih godina bilo problema s vodom, ali je to odmah riješeno. "Aparati su novi, jedino treba oliciti prostorije u kojima se nalazi dijaliza da bi pacijenti boravili u ugodnijem okružju", kaže Šuša.

Garancija da je pulska dijaliza kvalitetna jest trajanje dijalize pojedinih pacijenata, ima onih koji je koriste 20 i 30 godina. Upravo je Šuši transplantiran bubreg u veljaci ove godine nakon 22 godine na dijalizi. Od tada mu se život iz temelja promijenio.

Dijalizu u Puli koristi od 80 do 90 osoba, u Umagu 32, a u Labinu 23. Oko trideset pacijenata trenutno je na listi za transplantaciju. Valja napomenuti da sve osobe ne mogu primiti bubreg. Za srcane bolesnike operacija može biti suviše rizicna. Od pet do šest osoba iz Istre godišnje dobije novi bubreg. Uvjet za primanje doniranog organa je kompatibilnost s primateljem, a kada dvije osobe imaju slican status, prednost ima ona koja je duže na dijalizi.


Podijeli: Facebook Twiter