U Istri nema POS-ovih stanova za najam

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Jučer je objavljen prvi oglas u kojem državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama traži najmoprimce za 86 novogradnji, ali i pripadajućih objekata: garaža i garažnih mjesta. U natječaju nisu ponuđeni stanovi na području Istre izgrađeni po tom programu poticajne stanogradnje.

Iz Agencije su nam, odgovarajući na naš upit, naveli da je tome tako jer se stanovi u Istri dobro prodaju, a u najam idu oni koji nisu našli kupce.

- Ukoliko, po useljenju stanara u zgrade POS-a, neki stanovi ostanu neprodani ponudit ćemo ih u najam, najavili su nam u agenciji na pitanje hoće li na taj način ponuditi POS-ove stanovi u Istri: Balama, Bujama, Buzetu, Labinu, Puli, Rovinj i Umagu.

Ono što iznenađuje je niska tražena cijena najma koja iznosi svega 20 do 25 kuna po četvornom metru. Viša cijena je za stanove od 38 do 49 kvadrata, a niža za one od 72 do 101.

Dakle, manji stanovi se mogu iznajmiti od 950 do 1225 kuna, a veći od 1440 do 2.020 kuna. No, cijena od 25 kuna po kvadratu se traži i za garaže i za parkirno mjesto! Iz toga ispada da u državnoj agenciji jednako procjenjuju vrijednost kvadrata za život kao i onih za parking automobila.

Najmoprimcima se jamči nepromjenjiva najamnina u naredne tri godine, ali tko se odluči za kupnju - cijeli iznos uplaćene najamnine će mu umanjiti kupoprodajnu cijenu. Također, u i tom slučaju se jamči ista cijena u naredne tri godine. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter