U Istri nema ospica, populacija zaštićena cjepivom

Epidemiologija Jasna Valić (D. MEMEDOVIĆ)
Epidemiologija Jasna Valić (D. MEMEDOVIĆ)

U Istri nema niti jednog slučaja zaraze ospicama, niti nedostaje cjepiva, potvrdili su nam voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Bernard Kaić te epidemiologinja dr. Jasna Valić iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo. HZJZ je, naime, objavio priopćenje u kojem upozorava na epidemiju ospica u Hrvatskoj, odnosno 60-ak zaraženih.

- U Puli od 1990. godine nitko nije obolio od ospica zbog odlične procijepljenosti koja je te godine u Puli bila 99 posto, a pretpostavljam da je slično bilo i u cijeloj Istri. Prema posljednjim podacima, onima za 2013., primarna procijepljenost u Istri iznosila je 94,2 posto, dok je docjepljenje djece pri upisu u osnovnu školu bilo 95,6 posto. Prosječna procijepljenost za ospice je oko 95 posto, a najmanja, 90 posto, za difteriju, tetanus, pertusis i poliomijelitis. Najbolja procijepljenost je za TBC budući da se već u rodilištu djeca cijepe, osim one s kontraindikacijama, kaže dr. Valić.

Sva se djeca ne mogu cijepiti

Na pitanje jesu li navedeni postoci zadovoljavajući i mogu li osigurati zdravlje stanovništva, kaže da treba biti procijepljeno minimalno 95 posto populacije da bi bila zaštićena.

- Uvijek postoji određeni broj djece koja nisu cijepljena zbog nekih kontraindikacija. Cijepljenjem ne otklanjamo uzročnike, ali on više nema gdje cirkulirati. Čim padne postotak procijepljenosti, virus koji je jako zarazan izaziva bolest. Kada je riječ o ospicama, 2013. je u Istri bilo planirano cijepiti 3.821 djece, a cijepljeno ih je 3.629. Među 192 necijepljenih njih 50 nije cijepljeno zbog kontraindikacija, dok 142 djece nije cijepljeno jer su njihovi roditelji to odbili, objašnjava dr. Valić.

Više je razloga zbog kojih roditelji odbijanju cijepiti svoju djecu. 

- Oni su savjesni, brinu o djeci, ali u medijima čitaju razne informacije koje nisu stručno potkrijepljene. Na temelju tih informacija smatraju cjepivo opasnim i to ih pokoleba.

Mladi roditelji danas su više fokusirani na nuspojave nego na bolest. Najčešće nuspojave su lokalno crvenilo i povišena tjelesna temperatura. Uzrok obolijevanja od autizma nije poznat i ne možemo reći da cijepljenje uzrokuje tu bolest. Iskustvo je pokazalo da su obolijevanje i smrt kao posljedica ospica drastično pali nakon što se stanovništvo počelo cijepiti, objašnjava dr. Valić te navodi primjer Amiša koji obolijevaju od dječje paralize upravo zato što se odbijaju cijepiti.

Uzročnik nije nestao

Pulska epidemiologinja napominje da je u Istri procijepljenost odlična kada se uzme u obzir sve navedeno, no u Zavodu nisu zadovoljni zbog pada primarnog obuhvata, a posljedica odbijanja cijepljenja su upravo epidemije. No, za razliku od nekih država gdje cijepljenje nije obavezno i gdje su se također pojavile epidemije, u Hrvatskoj je obavezno, a odbijanje je kažnjivo.  

- Ukoliko se populacija cijepi, onda dječje zarazne bolesti nestaju, a iskorjenjivanje zaraznih bolesti od kojih su djeca pobolijevala i umirala jedna je od najvećih tekovina civilizacije. No, uzročnici nisu nestali: kada je pao postotak procijepljenosti, bolesti su se opet pojavile, veli naša sugovornica.

Prema riječima dr. Kaića, cjepni obuhvati protiv ospica jednogodišnjaka u Hrvatskoj iznosi 94 posto, no postoje razlike između i unutar županija, tako da se procijepljenost na razini gradova i naselja kreće od 85 do 98 posto.

Od lanjskog prosinca u HZJZ-u zabilježili su nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva (iz Njemačke, BiH, Srbije), a neki od importiranih slučajeva rezultirali su širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter