U Istri nema bojazni od otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Spominjanje radikalnih reformi u srednjim školama, na udaru kojih bi bili domari i cistacice, samo je razina govorkanja - nema tu, barem zasad, niceg konkretnog. Tako su me izvijestili iz predsjedništva Udruge ravnatelja srednjih škola", komentirao je Cedomir Ružic, prvi covjek labinske SŠ Mate Blažine i voditelj Strucnog vijeca ravnatelja Istre, nedavnu objavu prijedloga izmjena pedagoških standarda resornog ministarstva.Iz tog su dokumenta, naime, sindikalisti išcitali da bi cak tisucu srednjoškolskih djelatnika - uglavnom cistacice i domari - uskoro moglo dobiti otkaz.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipic ustvrdio je, naime, da se priprema najozbiljniji udar na radna mjesta zaposlenih u povijesti hrvatskoga školstva. Po njemu ce, povecanjem kvadrature koju moraju održavati cistacice (sa 600 na 800 cetvornih metara), bez posla ostati njih 600, tj. svaka treca. Istodobno bi Ministarstvo, izracunao je, odlukom o ukidanju mogucnosti zapošljavanja dva domara ukoliko škola radi u dvije smjene, upitnim ostavilo tristotinjak tih radnih mjesta.

- Premda se svojedobno spremao i poseban pravilnik za tehnicko osoblje, iz Udruge ravnatelja kažu da još uvijek ne postoji nijedan slican dokument. I Italija je, inace, pokušavala školske spremacice zamijeniti vanjskim servisima, ali se odustalo, pa i radi ocuvanja socijalnog mira, jer ipak je to vojska ljudi. O tome bi i naša središnja vlast trebala povesti racuna, a ne se olako upuštati u nepoznato. I Slovenija i Austrija, uostalom, nakon neuspjelih pokušaja, vratile su se na staro. Na koncu, kvalitetniju ce uslugu pružiti školsko osoblje, jer ono prakticki dežura po hodnicima, tvrdi Cedomir Ružic.

ŠTO O REFORMI MISLE U SVIM ISTARSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter