U Istri necemo ni kukurikati ni kukulekati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada, u cetvrtak je posjetio clanove buduce istarske stranacke podružnice u povodu njihove najave samostalnog izlaska na izbore u 8. izbornoj jedinici. Prvi susret s clanstvom i novinarima dogodio se ispred zgrade bivše Prvomajske u Raši, koja mu je poslužila kao kulisa za kritike i simbolicne poruke aktualnoj vlasti.

Lesar je izveo svojevrstan politicki performans u kojemu je koristio kamenje, ploce s napisima i cigle. Ispred zgrade položio je "kamen temeljac" da bi se "našao gospodi Kosor pri ruci ako slucajno navrati u Rašu". Kamen nosi brojku "1906" jer je navodno jedan manje do sada položila vladajuca koalicija, a dao mu je i "resornu pripadnost" položivši uz njega plocu s napisom "Republika Hrvatska, Ministarstvo kraha i nezaposlenosti".



- Uvjeren sam da bismo izlaz iz krize daleko prije pronašli da smo zatražili pomoc istarskih tartufara s psima, a što se gospodarske politike tice, jedan boškarin vredniji je od svih njenih rezultata, uputio je kritiku Vladi.

Imao je i poruku za pripadnike istarske politicke scene "na kojoj su nekima poceli smetati". - Uvjeravam gradane Istre da Hrvatskim laburistima nece trebati ni Sandro ni Paola (aludirajuci na rat plakatima u Puli, op. a.) da bismo se dodvorili biracima ili vodili medusobne ratove, jer nas takve gluposti ne zanimaju. U Istri necemo ni kukurikati niti kukulekati, vec promovirati novi sustav vrijednosti, rekao je Lesar.

Zatim je pokazao pet cigli na kojima je bilo ispisano pet društvenih vrijednosti na kojima ce "graditi" Hrvatsku: to su rad, istina, poštenje, znanje i pravednost.

Nakon Raše, laburisti su se pulskoj Portarati družili s gradanima. Ova akcija, pod nazivom "Razgovarajmo s razumijevanjem", izazvala je poprilican interes Puljana, koji su Lesaru pristupali vecinom s osobnim problemima.

- Pristupaju mi mahom oni razocarani sporim i neucinkovitim državnim aparatom, a iza sebe imaju višegodišnje borbe sa sustavom. To je najteži dio druženja. Dolaze mi i gradani koji insistiraju da ostanemo dosljedni, da se nakon izbora ne prodamo da bi ušli u vlast. Obecavam im da necemo pod svaku cijenu ulaziti u vladajucu skupinu, za nikakvu cijenu nece nas uvuci u igre, rekao nam je Lesar. (R. SELAN, G. ROJNIC)

Arheolozi ce tražiti kamen temeljac Brijuni rivijere

"Svaki projekt koji je razvojni je dobrodošao, medutim, Brijuni rivijera ima povijest dugu osam godina. Nisam upoznat s njim da bi ga kvalitetno ocijenio, ali cim se koristi uoci izborne utrke sumnjam u novi kamen temeljac, koji ce arheolozi za deset godina tražiti na lokaciji", komentirao je Lesar najspominjaniji projekt u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter