U Istri najviše ulaganja u turizam

Istraturistov Hotel Sol Coral
Istraturistov Hotel Sol Coral

Od ukupnih 2,6 milijardi kuna investicija u hrvatski turizam ove godine, dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani investirat će privatni sektor, odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, i to najviše ili 1,12 milijardi kuna u Istri, dok je s najavljenih 388 milijuna kuna među tvrtkama najveći ulagač HUP Zagreb.

Istru po visini ovogodišnjih investicija privatnog sektora/turističkih tvrtki u turizam među županijama slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s investicijama vrijednim 451,1 milijun kuna, dok je na trećem mjestu Šibensko-kninska županija u kojoj će te investicije iznositi 138 milijuna kuna.

Ulaganja tvrtki u Primorsko-goranskoj županiji iznosit će 108 milijuna, u Zadarskoj županiji 105 milijuna kuna, u Gradu Zagrebu 28,5 milijuna kuna, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25,3 milijuna kuna.

Jedina kontinentalna županija (osim Zagreba) u kojoj će tvrtke još investirati u turizam i to 1,5 milijuna kuna je Krapinsko-zagorska, dok u svim ostalim županijama, kako je pokazala anketa Ministarstva turizma, turističke tvrtke nisu najavile nikakva ulaganja u turizam ove godine.

Među tvrtkama HUP Zagreb kao najveći ovogodišnji investitor najviše svojih ulaganja usmjerava u gradnju novih hotela Mlini i Orlando u sklopu projekta Dubrovačka rivijera, a dio ulaže i u obnovu zagrebačkog Hotela Sheraton.

Istraturist je na drugom mjestu s 261 milijun kuna investicija u svoje objekte u Umagu, a blizu im je i rovinjska Maistra s 240 milijuna kuna investicija u uređenje svojih objekata i novu ponudu (bazeni, wellness).

Pulski Arenaturist ulaže 190 milijuna kuna u rekonstrukciju svoja četiri objekta (tri hotela i apartmani), a Valamar 170 milijuna kuna u hotele u Rapcu te u kamp Krk kao prvi kamp u Hrvatskoj koji će imati wellness usluge i prvi na Kvarneru s bazenima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter