U Istri najviše stanova na bubnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak svaki treci stan koji sudovi u Hrvatskoj prodaju na javnim dražbama jer su ih njihovi vlasnici izgubili, u pravilu zato što nisu mogli placati obveze za koje su ih založili, nalazi se u Istri. Naime, od ukupno 137 stanova koji su upisani u ocevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stecajnom postupku cak ih je 45 iz ove županije.

Time ispada da je upravo u Istri najviše obitelji koje ce ostati bez svog doma, i to u sljedecih par mjeseci - najviše u Puli gdje se prodaje cak 27 stanova, a slijedi Medulin gdje ce osam vlasnika izgubiti stan. Cijena se najjeftinijeg stana krece od 24.000 eura, dok je najskuplji 117.000 eura, no gradani zapravo gube najmanje dvostruku vrijednost jer se nekretnine prodaju za dvije trecine ili svega trecinu procijenjene vrijednosti. Uvjerljivo najveci broj licitacija bit ce 2. lipnja kada ce na bubnju završiti cak 20 stanova, i to svi iz iste zgrade u Valturskoj ulici u Puli.

U niti jednoj drugoj županiji nije ni približno toliko stanova u ovom trenutku završilo na bubnju. Istru slijedi Primorsko-goranska županija s 15 te Grad Zagreb s 14 stanova. Istarska županija je u samom vrhu i kada se gleda ukupan broj svih nekretnina koje su zbog ovrhe ili stecaja završile na bubnju. Prema podacima ocevidnika Hrvatske gospodarske komore, ukupno se 984 nekretnine prodaju na licitaciji, a njih cak 104 oglašene su na sudovima u Istri.

Samo je u tri županije broj ukupnih nekretnina koje se prodaju na aukciji veci - u Vukovarsko-srijemskoj 115, Zagrebackoj 113 i Osjecko-baranjskoj 105. Najmanje je, pak, nekretnina koje su završile na bubnju u Sisacko-moslavackoj (3), Licko-senjskoj (6) i Karlovackoj županiji (11).

U pravilu se bez nekretnina ostaje zbog ovrhe; trenutno je takvih 912 slucajeva. Takoder, bez svoje imovine ostaju i tvrtke koje završe u stecaju - upravo se 66 nekretnina prodaje u stecajnom postupku. Medu oglašenim nekretninama najviše je kuca, 308, a u Istri ce ih se prodati 18. Procijenjene su od 47.000 eura za jednu kucu u Puli do oko 520.000 eura za najskuplju kucu u ovom trenutku koja se nalazi u Labinu.

Prema rasporedu dražbi u samo mjesec dana hrvatski ce sudovi pokušati prodati cak 366 kuca i stanova, a što znaci da ce svaki dan u prosjeku završiti na licitaciji 12 domova. Da je broj oglašenih stanova i kuca neusporedivo veci, dovoljno pokazuje podatak da je krajem 2009. dražbovano po pet kuca ili stanova svakog dana.

Prema podacima ocevidnika HGK-a, na dražbi je završilo i 50 pokretnina, od cega 45 zbog stecaja. I u ovom slucaju Istarska županija prednjaci s 23 pokretnine. Vecinom se radi o strojevima i opremi te teretnim vozilima, a rjede je rijec o osobnim automobilima.

Osim što sve više obitelji zbog ovrha gubi svoje domove ili vozila, sve je veci broj onih kojima su ovrhe zablokirale racune. Željko Krajina, javni bilježnik iz Umaga, objašnjava da ovrhe nad imovinom u 90 posto slucajeva rješavaju na sudovima, a ostale njihovi uredi.

- Najcešce se ovrhe pokrecu zbog neplacanja racuna za mobitele, telefone ili komunalne usluge, s tim da rijetko za vodu i struju jer se to odmah iskljuci ukoliko se redovno ne placa. U posljednje vrijeme mnogo je ovrha i zbog TV pretplata, a razlog je što ljudi nemaju signala pa ne žele placati, no na kraju im se skine ovrhom, kazao je Krajina ciji ured godišnje riješi oko 500 ovrha. Napominje da je bolje racune platiti na vrijeme jer se na kraju troškovi udvostruce. Naime, veli, vecina tvrtki koje pokrecu ovrhe koriste usluge odvjetnika, što kasnije pada na teret ovršenika. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter