U Istri najviše nekretnina na bubnju

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Hrvatska će vrlo skoro dobiti Zakon o osobnom bankrotu, a javnosti će biti predstavljan vjerojatno već u lipnju, rekao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Matijašević je početkom tjedna sudjelovao na sastanku u Ministarstvu rada, inače zatvorenom za javnost, na kojem su bili prisutni i predstavnici ostalih relevantnih ministarstva i institucija, a među njima je bio i predstavnik predsjednika RH, ali i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

- Nepodijeljeno mišljenje svih nazočnih bilo je da je ovaj zakon definitivno nužan i da ga je potrebno što hitnije donijeti, kazao je Matijašević.

Naime izuzetno teška ekonomska situacija u zemlji srozala je standard gotovo svih građana, mnogi su dovedeni na rub egzistencije, a iz dana u dan povećava se broj onih kojima se zbog dugova na bubnju našla i cjelokupna imovina.

Procjena je da u svim bankama koje posluju u Hrvatskoj blokirani račun ima oko 253 tisuće građana koji su ukupno dužni oko 18 milijardi kuna. U samo godinu dana broj blokiranih građana povećao se za 34,5 tisuća, a njihovi dugovi za četiri i pol milijarde kuna.     

Dramatičnost situacije posebno postaje očita uvidom u Očevidnik nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore koji prati prodaju imovine u ovršnom i stečajnom postupku, i to prema podacima dobivenih od općinskih sudova. Broj onih koji ovrhom na dražbama zbog neplaćenih kredita gube svoje nekretnine - stanove, obiteljske kuće, zemljišta, zastrašujući je.

Frapantan je i podatak da se najviše nekretnina na bubnju u ovom trenutku nalazi upravo u Istarskoj županiji. U ovršnom ih je  postupku, na prvoj i drugoj dražbi, ukupno 298, daleko više od druge po redu Zagrebačke županije gdje se ovrhom prodaje 212  nekretnina, u Gradu Zagrebu 188, Osječko-Baranjskoj 128, Bjelovarsko-Bilogorskoj 118, Virovitičko -Srijemskoj 104, Primorsko-goranskoj 92, Zadarskoj 71. U ostalim županijama manje je od 60 nekretnina na dražbama, a najmanje, i to jedna, u Ličko-Senjskoj. (V. KAPELOTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter