U Istri najveci rast nezaposlenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), kako neslužbeno doznajemo, dobio je zadatak da u narednim mjesecima smanji broj nezaposlenih. Vlada je burzi osigurala dodatna sredstva za provodenje programa aktivne politike na tržištu rada i to prije svega za obrazovne programe i javne radove.

Vladajucima ne odgovara rastuca nezaposlenost, pogotovo ne pred izbore. Tako je burza za zapošljavanje dobila nalog da vec u rujnu smanji broj nezaposlenih za oko šest tisuca. Naravno, takvo što nije lako provesti, ali je moguce dodatan broj nezaposlenih ukljuciti u programe zapošljavanja i na taj nacin smanjiti nezaposlenost. Doduše, ne u željenoj apsolutnoj brojci, jer je priljev u evidenciju nezaposlenih i dalje velik.

Tako je u rujnu, mjesecu koji otvara sezonski trend rasta nezaposlenosti, došlo do preokreta te je broj nezaposlenih pao na 283.667 tisuca, što je 1.678 osoba bez posla manje nego u kolovozu. No, u rujnu je naglo došlo do porasta novoukljucenih osoba u neki od programa Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja. Rijec je o cak 5.658 osoba, od kojih je njih 3.669 zaposleno u javnim radovima (dvjestotinjak radnika više nego prošlog rujna kada je nezaposlenost rasla), dok su u projekte obrazovanja upuceno 892 nezaposlena.

Istra rekorder po nezaposlenosti

Nezaposlenost se, u odnosu na kolovoz, smanjila u petnaest županija, dok je u šest povecana. Najvece smanjenje nezaposlenosti evidentirano je u Koprivnicko-križevackoj (3,5 posto), Medimurskoj (3,2 posto) i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (3,1 posto). Istarska županija je, nažalost, rekorder po povecanju nezaposlenosti. U Istri je evidentirana nezaposlenost porasla za cak 9,2 posto. Sve to govori u prilog cinjenici da je turisticka sezona definitivno zakljucena, a prvi su sezonci zapoceli s povratkom na Zavod.

Prema iskustvu lanjskih godina broj nezaposlenosti vjerojatno ce rasti sve do pocetka 2112. godine. Inace, krajem kolovoza pri podrucnoj službi Zavoda za zapošljavanje evidentirano je bilo 5.726 nezaposlenih osoba. Koliko ih je tocno bilo krajem prošlog mjeseca znat ce se uskoro, kada se objavi novi Statisticko-analiticki bilten.

Podsjetimo, na Poluotoku je koncem prošle godine bilo cak 9.270 osoba bez posla, a rekord je bio oboren u veljaci 2011., kada je probijena psihološka granica od deset tisuca nezaposlenih. (G. GALIC/NL, B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter