U Istri najskuplji najam u državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem ljeta i završetkom turisticke sezone mnogi se odlucuju za nove poslovne poteze. Iako rujan najcešce oznacava pocetak školske i akademske godine, idealan je i za najam i prodaju poslovnih prostora, smatra Mirjana Komljenovic s portala specijaliziranog za posredovanje nekretninama Crozilla.

Naglašava da ce neki poslovnjaci nakon godišnjeg odmora nastaviti punom parom naprijed, dok ce se neki upustiti u nove izazove i krenuti ispocetka.

Po njenim rijecima, cijena najma uredskih prostorija i ordinacija ovog mjeseca u prosjeku iznosi oko 10 eura po cetvornom metru. Najskuplji najam po kvadratu je u Puli, gdje je potrebno izdvojiti 13 eura. Za najam uredskog prostora ili ordinacije u Zagrebu prosjecno je potrebno izdvojiti 12 eura, u Rijeci devet, u Splitu 10, a u Zadru 11 eura.

Prosjecna cijena najma u Zagrebu za skladišta ili prostore za proizvodnju iznosi sedam eura po metru kvadratnom, dok se cijene za lokale (kafici ili gastronomija) krece u prosjeku oko 18 eura.

Kada se govori o prodaji ureda ili ordinacija, u Puli prosjecna tražena cijena po metru kvadratnome iznosi 1.872 eura, u Zagrebu 2.098, u Rijeci 1.445, u Zadru 2.067, a u Splitu 2.100 eura. Predstavnici agencija za nekretnine tvrde da se upravo u rujnu najviše traže poslovni prostori, i to više za najam, nego za prodaju.

Putem oglasa na podrucju Pule nude se brojni poslovni prostori, a cijenu svakako drže oni u strogom centru grada. Tako se, primjerice, prostor od 75 kvadrata mjesecno iznajmljuje za 750 eura, dok se prostor od 32 kvadrata u poslovnoj zgradi s liftom u centru grada nudi u dugorocni najam za 420 eura.

Poslovni prostor velicine 42 kvadrata u samoj blizini Arene, koji je pogodan za uslužnu djelatnost ili trgovinu, može se mjesecno unajmiti za 350 eura.


Podijeli: Facebook Twiter