U Istri najčešća brzina interneta do 30 Mbit/s


Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) na svojim je službenim stranicama u petak objavila novu interaktivnu kartu Hrvatske koja u tri tematske cjeline prikazuje dostupnost širokopojasnog pristupa, objedinjenog plana operatora mreža pokretnih komunikacija te područja na kojima se planira gradnja svjetlovodnih distribucijskih mreža. Prethodni preglednik omogućavao je tek pregled dostupnosti širokopojasnog pristupa, a odsad je moguća i analiza u slojevima te prema osnovnoj podjeli pristupnih tehnologija.

Korisnici tako na stranici www.mapiranje.hakom.hr mogu upisati vlastitu adresu te u trenu saznati koju su najveću dostupnu pristupnu brzinu interneta na njihovom području izmjerili telekomunikacijski operateri. U Istri je najraširenija širokopojasna mreža od 2 do 30 Mbit/s, u gradovima su dobro zastupljena i područja do 100 megabita po sekundi, namijenjena onima koji u poslovne ili privatne svrhe žele iznimno brz transfer podataka, dok se veće vrijednosti mogu vidjeti tek na pojedinim područjima u Puli, Rovinju, Poreču i Pazinu.

Određena boja na označenim mjestima predstavlja brzinu internetskog pristupa sa ili bez wireless tehnologije i omogućuje brzu instalaciju bez dodatnih ulaganja.

Također, preglednik za objedinjeni plan operatora prikazuje lokacije postojećih samostojećih antenskih stupova te planove elektroničkih komunikacijskih zona sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija. Sudeći prema iscrtanim krugovima na karti Istre koji ju praktički prekrivaju, planova ima napretek.

S druge strane, namjera gradnje svjetlovodnih distribucijskih mreža vidljiva je na 11 lokacija, deset na području grada Zagreba i jednoj na području Čakovca. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter