U Istri na pružnim prijelazima tek prometni znak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavna prometna nesreca na pružnocestovnom prijelazu kod Pazinskih Novaka na regionalnoj pruzi državna granica - Buzet - Pula, kada je u sudaru osobnog automobila i teretnog vlaka poginula jedna osoba, aktualizirala je pitanje sigurnosti pružnocestovnih prijelaza u Istri.

Nesreca se dogodila na cestovnom pružnom prijelazu koji je oznacen prometnim znakom Andrijin križ, a vozilo s troje putnika našlo se na pruzi u trenutku nailaska vlaka. U nesreci su tri osobe iz Labina nastradale, i to 64-godišnji suvozac smrtno, dok su 50-godišnji vozac i 22-godišnji putnik teško ozlijedeni. Prometne nesrece na pružnim prijelazima u Istri nisu ceste, a još su rjede one sa smrtnim posljedicama.

No, prilikom svakog takvog stradavanja javnost se uznemiri pa se raspravlja o sigurnosti tih prijelaza. Po podacima koje su nam dostavili iz Hrvatskih željeznica, u zadnjih pet godina na cestovnopružnim prijelazima dogodilo se pet nesreca od kojih je jedna imala najtragicniji ishod (ne racunajuci ovu zadnju, u svibnju ove godine). Tada su u naletu vlaka na automobil poginuli mladic i djevojka, dok je treci mladic bio teško ozlijeden. Nesreca se dogodila 2007. na željeznicko-cestovnom prijelazu Švogari, osiguranom samo prometnim znakom.

Od preostale cetiri nesrece, u kojima nije bilo usmrcenih i ozlijedenih osoba, jedna se dogodila na prijelazu osiguranim svjetlosnom i zvucnom signalizacijom, dvije na prijelazima osiguranim branicima, a jedna na prijelazu osiguranim prometnim znakovima.

Iako vecina vozaca poštuje znakove upozorenja o nailasku na pružni prijelaz, ima i onih koji ih zanemare. Neki svjesno, neki nesvjesno. Na to upucuje podatak da su vozaci u zadnjih pet godina na tim mjestima polomili cak 59 polubranika i branika.

U Istri duljina dviju postojecih pruga iznosi 141,7 kilometara. Regionalna pruga državna granica - Buzet - Pula duga je 90,5, a lokalna pruga Lupoglav - Raša 51,2 kilometra. Na regionalnoj pruzi državna granica - Buzet - Pula ima 99 željeznicko-cestovnih prijelaza, a na lokalnoj pruzi Lupoglav - Raša 22.

Na regionalnoj pruzi vecina od 99 željeznicko-cestovnih prijelaza osigurana je samo prometnim znakovima, njih 66. Od 22 prijelaza na lokalnoj pruzi Lupoglav - Raša, svi osim jednog osigurani su samo prometnim znakom, a onaj jedan osigurava cuvar pruge, koji podiže mehanicke branike. Je li to dovoljno? (Silva BODLAJ IVAŠIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter