U Istri na prodaju ide 200 stanova MORH-a

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U Puli će biti ponuđeno otkup 186 stanova, a u ostatku Istre još 14, naveli su nam iz Ministarstva obrane odgovarajući na naš upit o najavi prodaje 1.200 stanova diljem Hrvatske. Od tog posla planiraju prihodovati 332 milijuna kuna, odnosno prosječnih 276 tisuća kuna (36 tisuća eura) po stanu. Ta sredstva u MORH-u planiraju koristiti za razvoj i obuku vojnika.

Rok do kraja lipnja

Iz MORH-a su nam pojasnili da pravo na otkup tih stanova imaju korisnici koji su u stanu najmanje pet godina, a do sada nisu podnijeli zahtjev, odnosno nisu pravovremeno podnijeli zahtjev po prethodnoj Odluci o prodaji stanova u vlasništvu RH kojima upravlja MORH. "Korisnici stanova se zahtjevom za otkup mogu obratiti Ministarstvu obrane do 30. lipnja 2015.", pojašnjavaju te napominju kako nije riječ o praznim stanovima, već o stanovima koje koriste njihovi korisnici, a to su: hrvatski branitelji, djelatne i  umirovljene vojne osobe, obitelji umrlih pripadnika MORH-a i MUP-a te na koncu djelatni i umirovljeni državni službenici i namještenici.

Kupnju stana mogu ostvariti pod uvjetom da oni i članovi njihove uže obitelji (supružnik, malodobna djeca) nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću pogodnu za stanovanje u mjestima prebivališta uključivo i mjesto stana koji je predmet prodaje, ili ako ih nisu prodali ili na drugi način otuđili nakon 30. svibnja 1990. godine, nisu iskoristili pravo kupnje po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, ako nisu stambeno zbrinuti prema propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, da nisu stambeno zbrinuti prema propisima o društveno poticanoj stanogradnji.

DUUDI-ju poslovni prostori

Istodobno je prihvaćeno da se 250 poslovnih prostora i zgrada te 3.000 garaža i garažnih mjesta, koji su do sada bili na upravljanju MORH-u, prenose do konca lipnja na Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Na području Istarske županije ukupno se nalazi 31 garaža i 31 poslovni prostor, svi su u Puli. Očekuje se da će DUUDI raspisati javni natječaj, sukladno Zakonu o kupoprodaji i zakupu poslovnih prostora, za poslovne prostore koji su prazni. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter