U Istri na čekanju 40 tisuća državnih hektara

U Istri ostalo još 40.000 hektara poljoprivrednog zemljišta (M. MIJOŠEK)
U Istri ostalo još 40.000 hektara poljoprivrednog zemljišta (M. MIJOŠEK)

Dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta preko državne Agencije za poljoprivredno zemljište dodatno je usporila postupak koji je i prije bio kompliciran, pojasnio je Milan Antolović, županijski pročelnik za poljoprivredu. I do sada su za svaki natječaj gradovi i općine morale zatražiti suglasnosti Ministarstva poljoprivrede i Državnog odvjetništva, ali sada sustav gotovo uopće ne funkcionira.

-U vrijeme kada su istarski gradovi i općine obavljali raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta uspjelo se dati u zakup ili prodati 3.500 hektara. Agencija je kasnije dala u zakup 4.500 hektara, ali je u Istri preostalo za dodjelu još 40.000 hektara.

Postupci su spori, a najgore je što su poljoprivrednici onemogućeni u podizanju trajnih nasada, koji su po ulasku Hrvatske u Europsku uniju pod nadležnošću zajedničke poljoprivredne politike, kaže Antolović, koji je od početka bio protiv novih zakonskih rješenja i predlagao mjere koje bi ubrzale dodjelu u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Na području Grada Vodnjana ukupno je 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dosad je u zakup dano 450 hektara, dakle preostalo je još 1.050 hektara parcela. Prema novim zakonskim odredbama mogu se dati samo u zakup i to na 50 godina, navodi vodnjanski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan.

- Otkad je stupio na snagu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, nijedan kvadrat državnog poljoprivrednog zemljišta nismo dali u zakup. Prema novom Zakonu, nadležno tijelo koje raspolaže tim zemljištima je Agencija za poljoprivredno zemljište u Zagrebu, koja dosad nije osnovala lokalne podružnice.

Gradovi po novom zakonu više nemaju nadležnosti za raspisivanje natječaja. Nakon što stranka preda zahtjev za zakup zemljišta jedinici lokalne samouprave, treba prikupiti dokumentaciju u roku od 30 dana i dostaviti je Agenciji u Zagreb.

Dosad smo poslali 20-ak takvih zahtjeva za parcele manjih površina i još nismo dobili povratnu informaciju. Kad Agencija prikupi dovoljan broj zahtjeva ili površina, tada raspisuje natječaj za zakup poljoprivrednih zemljišta, no procedura za to je složena pa se natječaj može raspisati i za pet godina. Stoga je već vidljivo da je taj sustav potpuno neefikasan, rekao je Pinzan.

Grad Rovinj do sada je dao u zakup 380 hektara

Dugogodišnja saga o davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta još se jednom našla na sjednici Gradskog vijeća Rovinj.a

Sandra Sošić Pivac, pročelnica za upravljanje gradskom imovinom, rekla je da je Grad prošle godine dao u zakup 50 hektara svog poljoprivrednog zemljišta. Po starom zakonu dodijeljeno je i 330 hektara državnog zemljišta. Nakon stupanja na snagu novoga zakona još nema svih pravilnika pa ni nema novih natječaja.

Grad je kontaktirao poljoprivrednike koji su podnijeli zahtjeve za zakup, ali nisu realizirani zbog neusklađenosti kultura u katastru i gruntovnici. Agenciji za poljoprivredno zemljište, koja će sada umjesto gradova i općina voditi postupke davanja u zakup, potom je dostavljeno 350 starih zahtjeva poljoprivrednika koji nisu odustali. (P. LUKEŽ, A. POKRAJAC)
 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter