U Istri mjesta za još 680 ucenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prve se razrede 25 srednjih škola u Istri nakon prvog upisnog kruga upisalo 1.908 ucenika. Najviše se ucenika upisalo u cetverogodišnje strukovne škole koje je izabralo 719 ucenika. Slijede gimnazijski programi s 566 ucenika, dok se u trogodišnje škole upisalo 477 ucenika. Škole s umjetnickima programima upisala su 64 ucenika, a petogodišnju strukovnu školu, a rijec je o Medicinskoj školi u Puli, 75 ucenika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je zbog velike navale ucenika u nekim školama odobrilo otvaranje dodatnih upisnih mjesta. Tako je Medicinska škola u Puli dobila još jedan razred pa je nakon upisa u sada tri razredna odjeljenja ostalo još sedam slobodnih mjesta. Takoder je i pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile odobreno otvaranje još jednog razreda opce gimnazije.

Iako je prethodno ukinut smjer mesara u Strukovnoj školi, nakon žalbi roditelja i ucenika Ministarstvo je odlucilo otvoriti šest mjesta u sljedecem upisnom roku. Takoder je zbog velikog interesa povecan broj mjesta za školovanje kuhara, konobara i slasticara u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.

U svim je školama bilo na raspolaganju 2.611 slobodnih mjesta, a ostalo ih je više od 680, i to najviše u strukovnim školama. No, mjesta ima i u gimnazijskim programima, i to za 135 ucenika.

Mjesta u svakom slucaju ima mnogo više nego ucenika. Naime, osnovnu je školu u Istri završilo svega 2.000 osmaša pa oko stotinu njih koji se još nisu upisali to mogu uciniti sljedeceg tjedna, kada pocinje drugi upisni rok.

Prijave za drugi upisni krug primaju se 5. srpnja, u ponedjeljak, rezultati ce se moci pogledati na oglasnim plocama i internetskim stranicama škola odmah drugi dan, a upisi ce se održati 7. srpnja. Postoji još jedan, treci rok, za koji ce se prijave primati 23. kolovoza, rezultati ce biti objavljeni 24., a upisi ce se obavljati 25. i 26. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter