U Istri manje stanovnika, no Poreč i Vodnjan rastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošle je godine u Hrvatskoj živorođeno 41.771 dijete što je, u odnosu na 2011. blagi porast 1,4, objavio je jučer Državni zavod za statistiku u izvješću o prirodnom kretanju stanovništva. Umrlih je i lani bilo puno više nego rođenih, više za čak 9.939 osoba.

Pozitivan prirodni prirast zabilježen je samo u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj županiji, u svim ostalim županijama bio je negativan, pri čemu najviše u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je umrlih bilo za 1.177 više nego živorođenih.

U Istarskoj su županiji lani rođene 1.832 bebe, pet više nego godinu ranije. No, umrlih je osoba bilo više - 2.302, što rezultira negativnim prirodnim prirastom od -470 osoba.

Pozitivan prirodni prirast lani se dogodio u samo 83 grada/općine u Hrvatskoj, a negativan je bio u 465, dok ih je sedam imalo nulti prirodni prirast.

Najveselije je prošle godine bilo u Poreču gdje se rodilo 37 beba više no što je umrlo stanovnika, te u Vodnjanu sa 16 više. Pozitivan prirast, makar i mali, bilježe također i Vrsar (3), Tar-Vabriga(3), Sveti Petar u Šumi (4), Višnjan(1), Lupoglav (1).

U Puli je bilo puno više sprovoda nego rođenja. Na svijet su došle 486 bebe, a umrlo je 672 Puljana, dakle po toj je osnovi grad u minusu za 186 osoba.

U Istarskoj je županiji lani sklopljeno 930 brakova, a službeno ih je razvedeno njih 303. U Puli je omjer puno gori - na 223 sklopljena braka razvrgnuto je skoro pola - njih 105. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter