U Istri manje kampista, posebno Nijemaca

Premantura, autokamp Stupice (Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)
Premantura, autokamp Stupice (Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)

Prva trećina kolovoza nije donijela očekivani oporavak turističkog prometa u Istri. Prema nepotpunim i neslužbenim podacima Turističke zajednice Istre, od 1. do 11. kolovoza za jedan je posto manje dolazaka, a čak pet posto manje noćenja. Sva turistička središta osim Pule bilježe pad noćenja od dva do osam posto. Kako objašnjava Aldo Dobrovac, direktor Turističke zajednice Medulina, gdje je u kolovozu promet manji u odnosu na lani za sedam posto u noćenjima i pet posto u dolascima, razlog tomu je manji broj gostiju u kampovima, posebno Nijemaca, bez obzira što su počeli školski praznici u Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu. Upravo njemački mediji u zadnje vrijeme Hrvatsku ne spominju u pozitivnom svjetlu što se turizma tiče. Kao glavne probleme ističu previsoke cijene smještaja i vanpansiona.

- Za pad prometa u Medulinu, a koliko čujem i od ostalih kolega u drugim turističkim mjestima, krivi su kampovi. Svi drugi oblici smještaja kod nas bilježe porast ili su na jednakoj razini kao i lani. A u kampovima su 'podbacili' upravo Nijemci. Trebalo bi nakon sezone detaljno analizirati i usporediti cijene drugih kamperskih destinacija, predlaže Dobrovac.

I u porečkim kampovima Riviere Adrije sezona nije kao lani. Naime, kako nam kaže član uprave Riviere Adrije Tihomir Nikolaš, manji je broj njemačkih kampista.

- Moramo uzeti u obzir da je lanjska sezona bila rekordna i da se teško uspoređivati s takvom godinom… Ipak, ne bih rekao da su cijene kampova presudile, svake se godine povećavaju. Da su cijene problem bio bi manji broj gostiju i iz drugih zemalja ne samo Njemačke. I kod njih je lijepo vrijeme i očito su ostali u svojim kampovima, smatra Nikolaš. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter