U Istri lani sklopljeno 855, a razvrgnuto 279 brakova

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Istarska županija treća je na rang listi rastava brakova u Hrvatskoj. Na prvom mjestu nalazi se, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, susjedna Primorsko-goranska županija, slijedi Grad Zagreb, a nakon Istarske, najrastavljenija je u 2015. godini bila Osječko-baranjska županija. U Istri je tijekom prošle godine sklopljeno 855 brakova, rastavljeno ih je 279. 
 
Najviše rastava bilo je u Puli, gdje se na svaka dva novosklopljena braka jedan rastavi. Tijekom 2015. godine pulski matičari sklopili su 219 brakova, te ih 105 rastavili. Još drastičniji omjer bilježi se u Novigradu, gdje je uz 11 novih brakova okončano 10 starih. 
Zanimljivi su podaci i za druge istarske gradove i općine.
 
U Umagu je na 48 novih brakova "propalo" 32 braka  sklopljena prethodnih godina. Visoka stopa rastava zabilježena je i u Bujama gdje je 18 parova reklo "da", a njih 13 "ne više".
 
U Buzetu je sklopljeno 26 brakova, dok se dogodila samo jedna rastava, dok je u Labinu bilo 49 vjenčanja i jedna rastava. Pazinski matični ured prošle godine bilježi 33 nova braka i tri rastave, a u Poreču se vjenčalo 82 para, te rastvailo 23.
 
U Rovinju je u 2015. godini zapisan 71 novi brak i 26 rastava, dok je u Vodnjanju bilo 36 novosklopljenih brakova, te šest rastava.
 
Općina Medulin bilježi najveći broj vjenčanja (21) i rastava (11) u protekloj godini. U istarske općine u kojima nije bilo rastava ubrajaju se Bale (sklopljeno 6 brakova), Cerovlje (6), Gračišće (8), Grožnjan (3), Karojba (6), Lanišće (4), Lupoglav (2), Pićan (9), Sveti Petar u Šumi (7) i Vrsar (7). 
 
Podaci Državnog statističkog zavoda pokazuju da je stopa rastava u drugim općinama u Istarskoj županiji slična onima u gradovima. U Barbanu je u 2015. godini sklopljeno devet brakova, dok ih je razvrgnuto tri, u Brtonigli bilježimo 11 novih brakova i dvije rastave, dok u Fažani i Funtani imamo po devet sklopljenih, te tri, odnosno dva rastavljena braka. 
 
Općina Kanfanar ovjerila je tri nova i jedna rastavljeni brak, Kaštelir-Labinci šest novih i tri rastavljena braka, a Kršan 18 novih brakova i tri rastave. 
Ližnjan bilježi 16 novih brakova i dvije rastave. U Marčani je sklopljeno 15, te razvrgnuto dva braka, u Motovunu i Oprtalju sklopljena su po tri, a rastavljen po jedan brak, dok je općina Raša registrirala 13 i poništila tri braka. 
 
Sveta Nedelja bilježi 13 novih brakova i dvije rastave, Sveti Lovreč dva nova i jedan razvrgnuti brak, Svetivinčenat 11 novosklopljenih i tri "bivša" braka, a u općini Tar-Vabriga imamo 15 novih brakova i dvije rastave. U Tinjanu i Vižinadi sklopljeno je po pet brakova i razvrgnut po jedan, dok su u Višnjanu uz pet novih brakova zabilježene i dvije rastave. U općini Žminj registrirano je 14 novih i četiri "propala" braka. (D. GRAKALIĆ)
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter