U Istri još nema svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema dosadašnjim saznanjima u Istri se nije još proširio virus svinjske gripe, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo. No, jedno je sigurno, virus nece zaobici ni Istarsku županiju.

Od 3. srpnja kada je prvi puta dijagnosticiran u Hrvatskoj pa do 23. listopada, virus A H1N1 laboratorijski je potvrden kod 234 osobe u Hrvatskoj. Prema klinickoj slici, utvrdeno je još 688 oboljelih, a smatra se da ima više neprepoznatih ili neregistriranih slucaja, doznajemo iz službenog izvještaja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dakle ukupno ima oko tisucu oboljelih. Najviše je oboljelih u Splitu i Zagrebu.

Epidemija se ocekuje za koji tjedan, a cjepivo ce stici krajem prosinca. Cjepivo protiv svinjske gripe dolazi kasnije, ali ce zato i zaštita dulje potrajati, dodaje dr. Skopljak. S prvom pošiljkom procijepit ce se prvenstveno kronicni bolesnici bez obzira na dob, a preporuca se i cijepljenje trudnica u zadnjem tromjesecju trudnoce te zdravstvenih djelatnika, doznajemo od nje. Prema dosadašnjim uputama mladi zdravi ljudi nece se za sada cijepiti jer je svinjska gripa blažeg oblika od one sezonske. Dosadašnje je iskustvo pokazalo da i starije osobe rijetko pobolijevaju od ove vrste gripe, pa se niti njima za sada nece davati cjepivo.Kad je rijec o lijekovima protiv gripe kao što je tamiflu i slicni dr. Skopljak upozorava da se ne smiju uzimati bez konzultacije s lijecnikom jer mogu izazvati komplikacije. Poznato je da ovaj lijek skracuje trajanje gripe ukoliko se primijeni na vrijeme.

Cjepivo protiv sezonske gripe stici ce pocetkom studenog, vjerojatno sljedeci tjedan u Istarsku županiju i odmah ce se zapoceti s cijepljenjem kronicnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Kao i uvijek, preporuca se cijepljenje svima koji dolaze u kontakt s puno osoba, rade u školama, prodavaonicama, na šalterima i slicnim mjestima.

I ravnateljica Istarskih domova zdravlja dr. Andela Pocekaj potvrduje da nisu do sada primijetili oboljele koji bi upucivali na novu gripu. U školama su, posebice osnovnim, ovih dana ceste grlobolje uzrokovane virusima. Zaštita od svih virusa pa tako i svinjske gripe je podizanje imunološkog sustava. Treba stvarati zdrave navike, više razmišljati o sebi, preporucuje dr. Pocekaj.


Podijeli: Facebook Twiter