U Istri još nema gripe, ali ima viroza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cijepljenje protiv gripe još uvijek je u tijeku, prema dojavama, neki su liječnici potrošili sve doze cjepiva, a neki su pri kraju, no nemamo još potpunu informaciju", kaže dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Izvještaj o provedenom cijepljenju imat ćemo početkom iduće godine. Zasad nema dojava o prisutnosti gripe, a uobičajeno, u Istri se prvi slučajevi pojavljuju sredinom siječnja. No, treba reći da je gripa nepredvidiva, ne može se točno znati kada, ali sigurno će se pojaviti, zaključila je.

U ordinacijama obiteljske medicine diljem Hrvatske cijepljenje protiv gripe počelo je 18. studenog. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je 295 tisuća doza cjepiva, od čega je u Istru preko županijskog Zavoda za javno zdravstvo stigla 13,1 tisuća, koliko je procijenjena potreba na temelju prošlogodišnjih podataka.

I bez gripe, "zimske bolesti" već su itekako uzele maha, te su čekaonice pulskih obiteljskih liječnika redovito prepune. U ordinaciji liječnice opće medicine dr. Vlaste Lorencin Petrović dosad je utrošena polovina raspoloživog cjepiva.

- Interesa je možda tek neznatno manje ili isto u odnosu na prošlu godinu. Uobičajeno, cijepe se osobe koje to čine redovito svake godine, dok oni koji to nisu ni ranije, ne čine ni sada. Zasad nismo imali niti jedan primjer prave gripe. Učestale su angine, upale grla, prehlade i, nešto manje, crijevne viroze koje su prisutnije za nešto toplijih dana, dakle početkom jeseni. Gripa se u našoj ordinaciji pojavljuje uglavnom krajem siječnja, početkom veljače, doznajemo od dr. Lorencin Petrović.

Pulska pedijatrica dr. Sonja Vidulin kaže da ima dosta malih pacijenata s vodenim kozicama, virusnim prehladama, streptokoknim upalama ždrijela te enterovirozama. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter