U Istri je njemački jezik od vitalne važnosti


Pulske su ulice preplavili gosti iz zemalja s njemačkog govornog područja, a u turističkim agencijama, hotelima i restoranima dočekali su ih učenici pulske Lipe oboružani dobrim znanjem njemačkog jezika i certifikatima koji to i dokazuju.

Na već tradicionalne ispite Goethe-Instituta u poznavanju njemačkog jezika u pulskoj se Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu prijavilo 68 učenika i svi su ispite uspješno položili, te dobili međunarodno priznate certifikate.

Ispiti Goethe-Instituta u toj se pulskoj školi polažu već petu godinu u sklopu svjetske inicijative Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke "Škole: partneri budućnosti", a polaganje ispita za učenike je besplatno.

Neki učenici žele položiti ispit da bi poslodavcima u Hrvatskoj ili u inozemstvu dokazali svoje znanje njemačkog jezika, nekima su to pripremni ispiti za više razine da bi mogli studirati u Njemačkoj, a neki samo žele provjeriti svoje znanje i izvan učionice.

- Za ispit smo se pripremali na nastavi i nije bilo jako teško, iako smo svi bili vrlo uzbuđeni, rekao nam je Amir Makarević, učenik drugog razreda, koji se nada da će sljedeće godine položiti i sljedeću razinu - B1.

- Bili smo vrlo ponosni kad smo prebrojali pristigle certifikate i ustvrdili da su svi učenici s uspjehom položili ispite. Naravno da smo odmah željeli napraviti zajedničku slavljeničku fotografiju svih učenika s njihovim diplomama, što je izazvalo zanimanje prolaznika u Kandlerovoj ulici.

Turisti iz Njemačke s učenicima su razgovarali o školi, ispitima i Goethe-Institutu, tako da su svoja stečena znanja učenici odmah pri izlasku iz školske zgrade mogli primijeniti i u praksi, rekle su nam profesorice njemačkog jezika u pulskoj Lipi Marina Bojanić i Vesna Pavletić.

- Budući da je njemački jezik polako ali sigurno nestao iz gotovo svih pulskih osnovnih škola, te se kao prvi strani jezik nudi još samo u OŠ Šijana, većina učenika kod nas pohađa nastavu njemačkog kao drugog stranog jezika.

U istarskom je turizmu njemački jezik od vitalne važnosti, stoga svi naši učenici koji se školuju za hotelijersko-turističke tehničare i uče njemački, naglasila je ravnateljica škole Ljiljana Radoš. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter