U Istri, izuzev Labina, manje nezaposlenih

Traži se posao (M. ANGELINI)
Traži se posao (M. ANGELINI)

Brojni su Istrani i danas pohodili pulsku područnu službu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi pregledali oglase koji se nalaze izloženi na ulazu. I dok su jedni tražili bilo kakav posao, drugi su se, kako su nam odali, nadali pronalasku boljeg.

Inače, krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj su bile registrirane 301.583 nezaposlene osobe, što je u usporedbi sa srpnjem više za jedan posto ili 2.893 osobe, a u odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih veći je za 5,7 posto ili 16.238 osoba. Tako je nakon lipnja i srpnja, kad je bio ispod 300 tisuća, broj nezaposlenih krajem kolovoza ponovno premašio tu brojku.

Prema statističkim podacima pulske područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem srpnja u Istri je bilo evidentirano 5.813 nezaposlenih osoba. U usporedbi s prethodnim mjesecom radi se o smanjenju broja evidentiranih nezaposlenih za 1,9 posto ili 11 nezaposlenih osoba manje, dok je u odnosu na isto razdoblje protekle godine broj nezaposlenih manji 0,3 posto ili tek 17 osoba manje.

Šest ispostava Zavoda; Poreč, Rovinj, Umag, Buzet, Pula i Pazin, bilježilo je u srpnju pad nezaposlenosti, i to od 6,8 do 0,4 posto dok je nezaposlenost porasla u Labinu, i to za 2,2 posto.

Tijekom srpnja poslodavci su Zavodu prijavili 473 slobodna radna mjesta, što je za 44 mjesta manje nego u lipnju - najviše poslova nudilo se u kategoriji "javna uprava i obrana" (89), zatim u djelatnosti pružanja smještaja i pripremi i posluživanju hrane (83), obrazovanju (55).

U istom su mjesecu putem Zavoda posao pronašle 564 nezaposlene osobe - na određeno su ih se zaposlile 532, a na neodređeno tek 32. Najviše ih se zaposlilo na sezonskim radnim poslovima u ugostiteljstvu i turizmu (159), zatim u trgovini (137) i prerađivačkoj industriji (76). (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter