U Istri "izbrisano" 8.448 ljudi

(Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
(Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Gotovo 260 tisuća hrvatskih građana odjavljeno je iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova o prebivalištu i boravištu na osnovu posljednjih izmjena Zakona o prebivalištu. Samo s područja Istre gdje je nadležna Policijska uprava istarska iz evidencije je do kraja prosinca prošle godine izbrisano čak 8.448 osoba koje su po sili zakona odjavljene iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Nevažeće adrese

U odnosima s javnošću MUP-a podsjećaju da je 29. prosinca 2014. istekao rok do kojega su građani bili dužni izvršiti svoje obveze propisane odredbama Zakona o prebivalištu. Tu su obvezu imali svi oni građani koji su 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana te nisu naknadno zatražili novu.

To se odnosilo i na građane koji su do dana stupanja na snagu Zakona navršili 16 godina, a nikada nisu ishodili osobnu iskaznicu kao i građani koji su imali prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica te su se nalazili na nepostojećim adresama s kućnim brojevima 0 ili bb.

Svi oni građani koji se nalaze u nekoj od spomenutih kategorija te u razdoblju od 29. prosinca 2012. do 29. prosinca 2014. nisu ponovno prijavili svoje prebivalište i podnijeli zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, odjavljeni su 30. prosinca 2014.

U MUP-u potvrđuju da je na području Policijske uprave istarske do tog datuma iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu odjavljeno 8.448 državljana Republike Hrvatske.

Prijava povratnika

-Budući da su iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu odjavljene osobe koje u periodu od dvije godine nisu regulirale status svog prebivališta niti zatražile osobnu iskaznicu, pretpostavljamo da se radi o osobama koji žive izvan Republike Hrvatske. Te osobe nisu brisane iz službenih evidencija za čije je vođenje nadležno ovo Ministarstvo, već su samo odjavljene iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu u Republici Hrvatskoj. Kada se ponovno vrate u Hrvatsku i u njoj nastane s namjerom da ovdje žive, dužne su u roku od 15 dana od dana nastanjenja prijaviti prebivalište i zatražiti izdavanje osobne iskaznice, istaknuli su u Službi za odnose s javnošću MUP-a. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter