U Istri ipak manje nezaposlenih

Konobarenje je uglavnom sezonski posao (M. ANGELINI)
Konobarenje je uglavnom sezonski posao (M. ANGELINI)

 Informacija da se usred sezone broj nezaposlenih opet povećava neugodno je odjeknula u javnosti. Naime, na samom vrhuncu turističke sezone najnovije statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da sezonsko zapošljavanje nije bitno utjecalo na smanjenje nezaposlenosti u Hrvatskoj.

U odnosu na kraj lipnja, na burzi rada jučer je bilo četiri tisuće ljudi više - u Hrvatskoj je trenutačno nezaposleno 298.889 osoba, što je za 4.012 osoba više u odnosu na posljednji dan lipnja kad ih je na burzi bilo prijavljeno 294.877.

Stanje u Istri je ipak drugačije. Krajem ovogodišnjeg lipnja pri pulskoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je bilo 5.928 nezaposlenih osoba. U usporedbi s prethodnim mjesecom svibnjem bilježi se smanjenje broja evidentiranih nezaposlenih osoba za 12,5 posto odnosno za 846 nezaposlenih osoba manje.

U odnosu na isto razdoblje protekle godine, dakle lipanj 2011. godine, broj evidentiranih nezaposlenih osoba također je manji i to za 12,6 posto odnosno za 133 nezaposlene osobe manje. Lani je na Zavodu u isto vrijeme bila evidentirana 6.061 nezaposlena osoba, no bilo je evidentirano i 623 novo prijavljenih nezaposlenih osoba.

Tijekom ovogodišnjeg lipnja pri pulskom Zavodu evidentirano je 639 novo prijavljenih nezaposlenih osoba, što je za 5,5 posto manje novo prijavljenih nego u svibnju 2012. godine.

U usporedbi s prethodnim mjesecom, šest ispostava pulskog Zavoda bilježi pad registrirane nezaposlenosti, dok je ispostava Buzet zadržala istu nezaposlenost. Nezaposlenost je najviše pala u Poreču (26,8 posto), u Umagu (20,7 posto), Rovinju (17,8 posto) i Labinu (9,4 posto), dok je u Puli pala 8,6 posto.

Tijekom proteklog mjeseca poslodavci su pulskom Zavodu prijavili 429 slobodnih radnih mjesta, što je za 25,8 posto (149 slobodnih radnih mjesta) manje negoli u mjesecu svibnju, ali je i 8,5 posto manje prijavljenih slobodnih radnih mjesta u odnosu na lipanj 2011. godine.

Što se tiče zapošljavanja tijekom ovogodišnjeg lipnja sa Zavoda su zaposlene ukupno 993 evidentirane nezaposlene osobe (342 osobe odnosno 25,6 posto manje nego u proteklom mjesecu). Tijekom lipnja 2011. godine putem Zavoda se zaposlio gotovo isti broj osoba - njih 996.( B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter